Az állami egészségügyi intézmények funkcionális integrációja rövid időn belül lezárul, egységesítik egyebek mellett a közbeszerzést, a telekommunikációt és az úgynevezett betegutakat.

Nyár elejére meghozzuk az ellátórendszer szerkezetével kapcsolatos döntéseket. Mint ismeretes, vannak olyan intézmények, amelyek funkcióváltásra készülnek: fekvőbeteg ellátó helyett, járóbeteg és krónikus ellátási formát választanának - ismertette az államtitkár egy egészségügyi konferencián.

Szócska Miklós felvázolta a strukturális átalakítások menetrendjét, e szerint 2011. június végére alakul ki az új kórházi ellátórendszer szerkezete, majd egyhónapos egyeztetés következik a szakmai szervezetekkel. Az új struktúra 2012. január elsejétől állhat fel. A Gyógyszerészeti, Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) keretein belül működő Állami Egészségszervezési Központ feladata az operatív teendők ellátása, a nagytérségi egészségfejlesztési igazgatóságok felügyelete lesz.

Az intézmények funkcióváltásához pedig uniós ágazati források állnak rendelkezésre - 2011-ben 60, 2012-ben pedig további 70 milliárd forintra lehet majd pályázni. A főváros és az ágazat vezetése között intenzív munka folyik és májusban a budapesti kórházaknál is megtörténik a kataszterfelmérés - írta a kormány.hu.

Az államtitkár ugyanakkor elmondta: ha az egészségügyi intézményektől a költséghatékony működés érdekében közös közbeszerzést várunk el, akkor ezt a munkát magunkon kell elkezdenünk, éppen ezért a lehető legrövidebb időn belül intézményfelügyeletet hozunk létre az országos intézményeink fölött.