Felügyelet alá helyezik az egészségügyi intézményeket

Június végére alakul ki az új kórházi ellátórendszer szerkezete, a struktúra 2012. január elsejétől állhat fel – mondta Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár.
NAPI, 2011. május 5. csütörtök, 16:26
Fotó:

Az állami egészségügyi intézmények funkcionális integrációja rövid időn belül lezárul, egységesítik egyebek mellett a közbeszerzést, a telekommunikációt és az úgynevezett betegutakat.

Nyár elejére meghozzuk az ellátórendszer szerkezetével kapcsolatos döntéseket. Mint ismeretes, vannak olyan intézmények, amelyek funkcióváltásra készülnek: fekvőbeteg ellátó helyett, járóbeteg és krónikus ellátási formát választanának - ismertette az államtitkár egy egészségügyi konferencián.

Szócska Miklós felvázolta a strukturális átalakítások menetrendjét, e szerint 2011. június végére alakul ki az új kórházi ellátórendszer szerkezete, majd egyhónapos egyeztetés következik a szakmai szervezetekkel. Az új struktúra 2012. január elsejétől állhat fel. A Gyógyszerészeti, Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) keretein belül működő Állami Egészségszervezési Központ feladata az operatív teendők ellátása, a nagytérségi egészségfejlesztési igazgatóságok felügyelete lesz.

Az intézmények funkcióváltásához pedig uniós ágazati források állnak rendelkezésre - 2011-ben 60, 2012-ben pedig további 70 milliárd forintra lehet majd pályázni. A főváros és az ágazat vezetése között intenzív munka folyik és májusban a budapesti kórházaknál is megtörténik a kataszterfelmérés - írta a kormány.hu.

Az államtitkár ugyanakkor elmondta: ha az egészségügyi intézményektől a költséghatékony működés érdekében közös közbeszerzést várunk el, akkor ezt a munkát magunkon kell elkezdenünk, éppen ezért a lehető legrövidebb időn belül intézményfelügyeletet hozunk létre az országos intézményeink fölött.


HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megalodon, 2011.05.05 17:16

Anélkül, hogy betegek halnának meg a "nagy takarékosság" jegyében valóban egy lehetőség marad, a beszerzések központosítása. avagy a kórházak adjanak egy lsitát, hogy mi kell ( hatóanya - müszerek, fogyóeszközök ) és egy arra hivatott cég profi beszerzőkkel tendereztesse meg, szerezze be, fizesse ki, raktározza és szállítsa ki időben )-

Minden erről szól..pl.. az élelmiszerláncoknak (kivétel nélkül ) központi beszerzésük van ahol profi beszerzők letárgyalják a dolgokat .. nem boltonként a boltos seftelget, hogy szerinte mi kell és mennyiért !!!

Nem a betegek gyógyszerén kéne spórolgatni, mert az háborús büntett, hisz páran éppen ebbe haltnak bele !!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html