Fény az alagút végén: nőttek a beruházások

Az év második negyedében közel 5 százalékkal csökkent a beruházások volumene 2008 azonos időszakához képest, ám az első negyedhez viszonyítva már szerény növekedés történt, részben az autópálya-és lakásépítéseknek köszönhetően.
NAPI, 2009. augusztus 28. péntek, 09:10

Az év második negyedében a nemzetgazdasági beruházások volumene 4,7 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az első félévben a beruházások volumene 6 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál. A nemzetgazdasági beruházások az előző negyedévhez képest a szezonálisan kiigazított volumenindexek szerint 0,4 százalékkal nőttek - jelentette a KSH.

A beruházások második negyedévi, az előző év azonos negyedévéhez viszonyított közel 5 százalékos csökkenésén belül a gép- és berendezésberuházások 11,6 százalékkal elmaradtak az egy évvel korábbitól; az építési beruházások viszont a lakásberuházásoknak és az autópálya-építéseknek köszönhetően 1,1 százalékkal nőttek. (Emlékeztetőül: júniusban az építőipar termelése részben  előző évi nagyon alacsony bázisnak, illetve a nagyszabású út-, vasút- és közműépítéseknek, köztük az M6-os, az M43-as, a budai főgyűjtőcsatorna és a 4-es metró beruházásnak köszönhetően emelkedett jelentősen.). A teljes építőipar beruházásai így is bő 41 százalékkal múlták alul az egy évvel korábbit.

A nemzetgazdasági ágak többségében csökkenést regisztrált a hivatal. A feldolgozóipar beruházásai 17,8 százalékkal alacsonyabbak voltak az előző év azonos időszakinál - ezen belül főként a gumi-, műanyagtermék-gyártás beruházásai estek vissza az előző évek nagyberuházásait követően. Csökkentek a beruházások a jármű-, valamint az élelmiszer-, ital-, dohánygyártásban is.


A legnagyobb mértékben az adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenység beruházásai maradtak el (47,2 százalék) az előző évitől. Nagyobb visszaesés figyelhető meg a pénzügyi, biztosítási tevékenységben (46,4 százalék), a már említett építőiparban, illetve a humán-egészségügyi, szociális ellátásban (33,1 százalék) is.


A nemzetgazdasági beruházások csökkenő tendenciája ellenére több ágban is növekedés tapasztalható. A lakásépítéseket is tartalmazó ingatlanügyletek nemzetgazdasági ág beruházásainak volumene 10,6 százalékkal nőtt az előző évihez képest, összefüggésben a lakásberuházások növekedésével. A szállítás, raktározás nemzetgazdasági ág beruházásai 14,3 százalékkal emelkedtek, elsősorban az út- és autópálya-építések, valamint a kötöttpályás közlekedési beruházások eredményeképpen. A bányászatban jelentősen nőtt a földgázkitermeléshez kapcsolódó beruházások volumene (40,6 százalék). Az energiaipar beruházásainak nagy arányú növekedése (26,9 százalék) a villamoserőmű- és -hálózat-bővítéseknek köszönhető.

HOZZÁSZÓLÁSOK