Az energiaszektor és a hulladékfeldolgozás területén működő, vezető finn cégek keresnek együttműködési lehetőséget magyar vállalatokkal, a két terület kihvásainak közös megoldása érdekében - derült ki a Cleantech Finland (CF) és a Finpro konferenciáján.

Finnország rendelkezik a leghatékonyabb távfűtési rendszzerekkel, az ország világszinten vezető a kapcsolt hő- és energiatermelés, valamint a biomassza alapú energiaforrások felhasználásában - mondta Santtu Hulkkonen, a CF vezérigazgatója.

Finnországot az energiaigényes iparágak, a hideg éghajlat és a városok közötti nagy távolság kényszerítette az energiahatékony, környezetbarát megoldások alkalmazására - tette hozzá.

A vezérigazgató szerint a finn vállalatok nyújtják a legjobb megoldásokat a magyarországi kihvásokra, amelyek segítségével jelentősen növelhető az energiahatékonyság, a biomassza- és a bioüzemanyag-felhasználás, illetve elősegíthető a fűtési-hűtési rendszerek modernizálása.

Finnországban jelenleg kétezer feletti cég működik a tisztatechnológiai szektorban, szakértők erős növekedést jósolnak az iparágnak - mondta a konferencián Riina Nevamäki, finn gazdasági államtitkár, hozzátéve: fontos cél Magyarországon, a hulladékkezelés módjának megváltoztatása.

Magyarországon a kommunális hulladék mintegy 80 százaléka szemétlerakókra kerül, ami az egyik legrosszabb arány az EU-ban. Skandináviában a háztartási hulladék felét újrahasznosítják, másik felét pedig energiatermelésre használják. A Magyarországon évente lerakott 4,5 millió tonna kommunális hulladék nagy része átalakítható lenne szetenderizált tüzelőanyaggá - hangsúlyozta Jouni Valovuo, a BMH Technology vezetője.

Olajos Péter, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energia- és klímapolitikai helyettes államtitkára a konferencián elmondta: Magyarország számára a zöld gazdaság kitörési pontot jelent, a kitűzött célokhoz szükséges források 80 százalékát azonban a piacról kell megszerezni.