Fitch: Magyarország a felminősítésre legesélyesebbek között van

A legnagyobb valószínűséggel Magyarország és Portugália lesz a következő két olyan szuverén adós, amely visszakerülhet a befektetési ajánlású államadós-osztályzati kategóriába - közölte kedden Londonban ismertetett tanulmányában a Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő.
MTI, 2015. november 3. kedd, 11:52
Fotó: MTI/EPA

A hitelminősítő hosszú távra visszatekintő, átfogó elemzése azt vizsgálja, hogy milyen dinamikák jellemzik a befektetési ajánlású és a befektetésre már nem ajánlott besorolási sávok közötti mozgást.

A tanulmánya kiemeli, hogy Magyarország és Portugália egyaránt BB plusz - a befektetési alapszinttől egy fokozattal elmaradó - besorolással szerepel a cég nyilvántartásában, és osztályzataikra felminősítés lehetőségére utaló pozitív kilátás van érvényben. A cég szerint ennek alapján legközelebb e két ország nyerheti vissza a legnagyobb eséllyel a befektetési ajánlású besorolást.

Magyarországtól a Fitch Ratings 2012-ben vonta meg a befektetési ajánlású államadós-osztályzatot, idén májusban viszont - a nagy nemzetközi hitelminősítők közül elsőként - az addigi stabilról pozitívra javította a besorolás kilátását. A keddi tanulmány nem tér ki arra, hogy Magyarország és Portugália mikor számíthat a befektetési ajánlású adósbesorolás visszaszerzésére.

A Fitch másfél évtizedre visszanyúló elemzése kimutatja, hogy átlagosan 6,1 évbe telik, mire egy adott szuverén adós a nem befektetési ajánlású besorolási sávból visszakerül a befektetésre ajánlott osztályzati kategóriába.

A hitelminősítő kimutatta ugyanakkor azt is, hogy az általa besorolással nyilvántartott szuverén adósok esetében a pozitív kilátások átlagosan 12,1 hónapig vannak érvényben az érintett osztályzatok felminősítéséig. Olyan esetekben, amikor a felminősítéssel az adott ország egyben átkerült a spekulatív kategóriából a befektetésre ajánlott sávba, valamivel hosszabb ideig, átlagosan 12,6 hónapig marad érvényben a pozitív kilátás a tényleges osztályzatjavítás előtt. A tanulmánya hangsúlyozza azonban, hogy ez nem tekinthető érdemi különbségnek.

Magyarország és Portugália adósminőségi profilja számottevően javult, és e minőségi mutatók összhangban vannak a pozitív osztályzati kilátás követelményeivel. A hitelminősítő szerint mindkét ország 2015-re várható államháztartási egyenlegei már megfelelnek a "BBB" - vagyis a befektetési ajánlású - sávba besorolt szuverén adósok mediánértékének. Adósságterheik jóval meghaladják a "BBB" csoportra jellemző mediánszintet, de ezt erőteljes folyómérleg-pozíciók ellentételezik - áll a Fitch elemzésében.

A három nagy hitelminősítő, a Moody's Investors Service, a Standard & Poor's és a Fitch Ratings egyaránt a befektetési ajánlású alapszinttől egy fokozattal elmaradó besorolással tartja nyilván a hosszú lejáratú magyar szuverén devizaadósságot. Az S&P és a Fitch módszertanában ez "BB plusz", a Moody's osztályzati gyakorlatában "Ba1" szintű minősítést jelent. A Fitch a három cég közül egyelőre egyedüliként tart érvényben pozitív kilátást a magyar szuverén besorolásra.

A magyar adósosztályzatok legutóbbi hitelminősítői felülvizsgálatát a Standard & Poor's hajtotta végre szeptember 18-án. Bár a londoni elemzői közösségben az akkori felülvizsgálat előtt voltak olyan előrejelzések, amelyek azt valószínűsítették, hogy az S&P javíthatja a magyar adósbesorolás kilátását, a cég végül megerősítette, de nem módosította sem a devizában és forintban fennálló hosszú és rövid futamidejű szuverén kötelezettségek "BB plusz/B" szintű besorolását, sem annak stabil kilátását. A Standard & Poor's idei felülvizsgálati menetrendjében Magyarország már nem szerepel. Legközelebb, november 6-án, pénteken a Moody's, majd november 20-án a Fitch Ratings vizsgálja a magyar adósbesorolásokat.

A Morgan Stanley globális bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői az európai felzárkózó térség várható fejleményeiről összeállított legutóbbi helyzetértékelésükben közölték, hogy derűlátóan ítélik meg Magyarország felminősítési esélyeit, mivel "bőségesen lenne indok" arra, hogy Magyarországot a hitelminősítők visszaemeljék a befektetési ajánlású adósosztályzati kategóriába.

A ház szerint valószínűleg korai lenne azt várni, hogy a Moody's már pénteken megteszi ezt a lépést, de arra van esély, hogy ez a hitelminősítő is pozitívra javítja a magyar szuverén adósbesorolás kilátását.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

erdeinyuszi, 2015.11.03 15:45

Ha jól viselkedsz kapsz sütit vagy kutya kekszet!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix, 2015.11.03 15:37

"Fitch: Magyarország a felminősítésre legesélyesebbek között van"

2018-ig nem lesz felminősítés, mivelhogy politikai alapon van az egész...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

katter, 2015.11.03 15:23

Ez a hitelminősítés a bohócmutatványok egyike. Már rég fel kellett volna mondania az országoknak ezt az agyament szolgáltatást, amikor a bíróságon azt vallották: "ez a személyes véleményünk, nem szabad komolyan venni".
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laci_52, 2015.11.03 13:49

Fel leszünk minősítve, ha jó fiúk leszünk és engedi a Háttérhatalom.

Ugyanis nyílt titok, hogy a Fitch és a többi hitelminősítő - mind undorító parazita banda - a globális pénzügyi háttérhatalom kinyújtott karjai, földi helytartói.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html