Trükközik a fizetésekkel a kormány - sokan felháborodtak

Trükkösen emelte harminc százalékkal az államtitkárok fizetését a kormány, miközben a polgármesterek bére - amely elvileg az államtitkárok fizetéséhez kötött - nem nőtt - írja a Magyar Hang.
Szász Péter, 2018. november 18. vasárnap, 08:45
Fotó: Shutterstock

A miniszterek saját hatáskörben emelték meg az államtitkárok alapilletményét, és mindannyian megkapták a maximális 30 százalékos többletet - írja a portál a nyilvános adatokból.

Erre egy kiskapu ad lehetőséget, amely szerint pluszfeladat esetén eltéríthető a bér felfelé maximum 30 százalékkal. A szabály szerint egyébként csökkenteni is lehet a fizetéseket legfeljebb 20 százalékkal.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy míg az előző ciklusban havi bruttó 997 ezer forintot keresett egy államtitkár, május óta 1,296 milliót kapnak. A polgármesterek egy része azonban zúgolódik. 2016-ban ugyan az államtitkárok fizetéséhez kötötték a polgármesteri alapbért, de úgy tűnik, csak papíron: most az ő bérük nem emelkedett.

Pedig a 2017-től hatályos és a polgármesterek bérrendezéséről szóló törvénymódosítás lényege éppen az volt, hogy a - helyettes államtitkárok helyett - az államtitkárok alapbéréhez mérten állapítják meg a településvezetők fizetését.

amíg az állam is ügyeskedik, addig nem várható el, hogy például a kisvállalkozó ne négy, hanem nyolc órában jelentse be a alkalmazottat, aki egyébként egész nap dolgozik.

- mondta egy neve elhallgatását kérő polgármester.

a parlament fideszes többsége 2012-ben drasztikusan vágta meg a településvezetői fizetést, akkor a legapróbb településeken a polgármesterek fizetése alig volt több a legjobban kereső közmunkásokénál. A törvény végül csak a 2014-es önkormányzati választások után lépett hatályba, majd két évvel később, a méltatlan helyzetbe került polgármesterek nyomására 2016-ban emelték a béreket. Az 500 főnél kisebb községek első embereinek fizetése azonban így sem éri el a 2014 előtti bért - emlékeztet a Magyar Hang.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2018.11.18 11:39

A polgármesterek ne zúgolódjanak, így is túl vannak fizetve!
És nem is kell az országban minden településre polgármester. 2500 falu alatt túlzás. Tegyék a legközelebbi városhoz 1-3 képviselővel. 5-600 főig 1 képviselő, 1500-ig kettő, 2500 fős falunál 3 fő képviselő elég a legközelebbi városhoz..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Darabont1453, 2018.11.18 10:44

Magyarország jobban teljesít !
Főleg a miniszteri, államtitkári, helyettes államtitkári, miniszterelnöki és miniszteri valamint kormánymegbízotti létszámban és persze a fizetésekben is. Ja és a " Tisztelt Ház " naplopó képviselőiről se feledkezzünk meg, főleg amikor a TV közvetítéseken látszik, hogy a kb. 200 képviselőből 8-10 ül a padokban, a fele újságot olvas, netezik vagy kekszet majszol. Nagyon felemelő látvány.

Hiába no, jól megy az országnak, reméljük, hogy majd egyszer a nép is érez belőle valamit....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html