Fizetésképtelenné válhat több magyar kórház? (frissítve)

Már az Állami Számvevőszék is jelezte a Magyar Államkincstárnak, hogy a kórházak négy éve nem költhetnének többet, mint amekkora keretük van. Eddig tartott a türelmi idő, amely ez alól az egészségügyi intézményeket mentesítette.
Szabó Dániel, 2018. július 21. szombat, 08:45
Fotó: Shutterstock

Fél év alatt, azaz június végére közel 35 milliárdra duzzadt a magyar kórházak adósságállománya. A júniusi növekmény a Magyar Államkincstár adatai szerint 1,4 milliárd forint volt. A helyzeten sürgősen változtatni kell, már a Magyar Nemzeti Bank egyik tanulmányában is azt állítják: a lakosság rossz egészségi állapota a gazdaság teljesítőképességét veszélyezteti.

De már az Állami Számvevőszék is szót emelt a növekvő kötelezettségek miatt, ugyanis a költségvetési intézmények gazdálkodásáról hozott jogszabály szerint nem költhetnének többet, mint amennyire az éves keretükből telik. Az egészségügyi intézmények moratóriumot kaptak az elmúlt négy évben, de a Népszava arról ír, hogy ennek a mentességnek már vége. Pedig eddig a kórházakban eddig ez a lazítás tette lehetővé az intézményeknek azt, hogy akkor is fizessenek bért és el tudják látni a betegeket, ha az egészségpénztártól kapott ellátmány arra már nem nyújtana fedezetet. Az "alulfinaszírozás" következtében keletkezett adósságokat az állam eddig hagyományosan év végi konszolidációs csomagokkal rendezte.

Frissítés!
Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ határozottan cáfolja a mai kórházbezárásokról szóló álhíreket - írta szombat délután az intézményüzemeltető.

Így viszont - hogy az Állami Számvevőszék már a Magyar Államkincstárt is figyelmeztette, hogy ne utaljon - szeptembertől akár a betegellátás is leállhatna, ha a kórházak fizetőképtelenné válnak. A lap szerint 40 intézményt is érinthet a probléma. Először az eladósodott intézmények kerülhetnek bajba, mert azoknál a tartozás eleve ráterhelődik az elkölthető szabad forrásokra. A szakértők szerint 4 százaléknyi eladósodottság menedzselhető, de ennyire kicsit kötelezettségállománya a 107 állami kórház töredékénél van csak.

A lap szerint a kormány is Nagy Anikó egészségügyért felelős államtitkár azt akarja, hogy vegyék ki a kórházakat az érintett szabály hatálya alól. De egyelőre állítólag nem járt eredménnyel. A Népszava nem kapott választ az egészségügyi finanszírozással kapcsolatos kérdéseire a kormánytól.

A fotó forrása: Shutterstock.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rigolya, 2018.07.21 10:57

Biztos, hogy jó a parlamenti fidesznyikek költségvetési tervezési képessége, ha évről évre a fidesznyik kórházvezetések mindig túlköltekeznek ???

Egyébként a magyar társadalom öregszik, így biztos, hogy nem lesz sokkal kevesebb a kiadás évről évre... még reálértéken se.

De persze ezért is fontos az a már elfogadott törvény, hogy egyes nyugdíjasoknak már nem járnak bizonyos kezelések.
Csak akkor az aktív eutanáziát miért nem vezették már be?

Szenvedjen a szerencsétlenje!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zoli01, 2018.07.21 09:48

Ez hazugság!!Ilyenről nem tudunk és szó sincs róla!!Egy dolgozó.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2018.07.21 09:39

Remek munka

Majd jönnek a hosszú listák téged megmütünk mert összestél a kórház elött téged meg felteszünk a várólistára ( érthetőbben a halállistára) mert rád nem jut pénz...

Ez ment Kádár alatt is !!!! Orbán meg ugyebár Kádár reinkarnációja csak kicsit rosszabbul sikerült !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html