Fizethet a katolikus egyház - Így döntött a bíróság

A spanyolországi katolikus egyházat megillető adómentességek tiltott állami támogatásoknak minősülhetnek, amennyiben azokat gazdasági tevékenységek vonatkozásában nyújtják - állapította meg mai ítéletében az Európai Bíróság.
Domokos László, 2017. június 27. kedd, 12:26
Fotó: Reuters

A spanyol katolikus egyház egyik vallási kongregációja, egy Madrid közelében található egyházi iskoláért felelős jogalanyként kérte az épületszerkezetekre, berendezésekre és építési munkákra kivetett, majdnem 24 ezer eurós önkormányzati adó visszatérítését, amelyet az iskola előadótermét magában foglaló iskolaépületen elvégzett munkák után fizetett meg.

Az egyházi szerveztet a Spanyolország és a Szentszék között - még a spanyol EU-csatlakozást megelőzően - született megállapodásra hivatkozott, amely különböző adómentességeket biztosít a katolikus egyháznak.

A spanyol adóhatóság elutasította a visszatérítés iránti kérelmet, mondván: az adómentességet a katolikus egyház olyan tevékenysége kapcsán kérték, amelynek nincs szigorúan vallási célja. A perben a madridi közigazgatási bíróság az Európai Bíróságtól (EB) annak eldöntését kérte, hogy a vitatott adómentességet az uniós jog által tiltott állami támogatásnak kell-e tekinteni.

Az EB friss ítéletében kimondja: a vitatott adómentesség tiltott állami támogatásnak minősülhet, amennyiben a szóban forgó helyiségekben gyakorolt tevékenységek gazdasági jellegűek, amit a kérdést előterjesztő bíróságnak kell megvizsgálnia.

A bíróság szerint az ominózus adómentesség a tiltott állami támogatásnak minősítéshez szükséges négy feltétel közül kettőt mindenképp teljesít:

  • az iskoláért felelős kongregációnak szelektív gazdasági előnyt biztosít
  • az önkormányzat bevételeinek csökkenésével, így pedig állami források bevonásával jár.

Ami a másik két feltételt - vagyis a gazdasági előny által a tagállamok közötti kereskedelemre gyakorolt hatással, valamint a verseny torzításával kapcsolatos feltételt - illeti, az EB szerint a vitatott mentesség a vallási kongregáció általi oktatási szolgáltatásnyújtást vonzóbbá teheti a piacon működő intézményekhez képest.

Az EB szerint bár a Spanyolország és a Szentszék közti megállapodás az uniós csatlakozást megelőzően született, adott esetben a vitatott adómentességet nem létező, hanem új támogatásnak kellene tekinteni. Az épületszerkezetekre, berendezésekre és építési munkákra kivetett spanyol adót ugyanis csak e csatlakozást követően vezették be. Így ha a nemzeti bíróságnak állami támogatás fennállását kellene megállapítania, e támogatást be kellene jelenteni az Európa Bizottságnak, és azt a hozzájárulása nélkül nem lehetne végrehajtani.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tepsi, 2017.06.27 15:59

A probléma az hogy a liberalizmus is ugyanazt tanítja a mit a kereszténység amellett hogy nem teszi lényeges kérdéssé Isten létét. A liberálisok ebből a szempontból még nagyobb keresztények mint a keresztények Azonban a liberalizmus és a kereszténység az iszlám létezése miatt életveszélyes mivel a támadások kötelező eltűrését parancsolja meg. Ezáltal azok akik az iszlámban hisznek egyszerűen kiirtják azokat akik nem hisznek az iszlámban és a saját hitüket nem tudják/merik/akarják megtagadni mert félnek a pokoltól vagy/és üdvözülni akarnak. Ez rengeteg ember halálát jelenti.
A könyv népeinek (keresztények/zsidók) "szerencséjük" van mert a Korán szerint őket "csak" másodrendű állampolgárokként kezelik mindaddig míg az ateistákat és az összes más vallásút ki nem irtják, de a végén ők sem maradhatnak életben.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tepsi, 2017.06.27 15:44

@RealMan: Az egyik fajta embernek azt mondja az Isten hogy tartsd meg a hited ha valaki el akarná venni de hagyd magad szelíden megölni és áldd meg aki megöl és akkor majd a mennyekbe jutsz.
A másik fajta embernek azt mondta ugyanaz az Isten: Terrorizálj, kínozz meg és ölj meg mindenkit legjobb képességeid szerint aki nem követi a te hitedet és akkor majd a mennyekbe jutsz.
Nyilván erre gondoltál amikor azt írtad hogy "vallásra nics szükség sehol a világon", hiszen az egyiknek kötelezően meg kell ölnie a másikat, a másiknak pedig kötelezően hagynia kell magát, ugyanakkor mindkettőnek kötelező megtartania a hitét hogy üdvözüljön. (A vallásos hit így tud embereket ölni és pusztítani.)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bahnsteig_Eins, 2017.06.27 15:08

@RealMan: És téged akkor mi nyomorított meg?

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

RealMan, 2017.06.27 15:05

Nagyon helyes az ítélet, egyetértek! 2017-et írunk, a vallásra nincs szükség sehol a világon. A vallás megnyomorítja az embereket, gazdaggá tesz csuhásokat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html