Fizetős kórházakról is szól az új fideszes terv

A magán-egészségbiztosítás fellendítését is célzó módosító indítványt nyújtott be az adótörvényekhez a Papcsák Ferenc − ez az adótörvény még nem a Matolcsy által bejelentett, összesen majd 800 milliárdos kiigazítást megvalósító csomag, ahhoz képest csak púder.
F. Szabó Emese, 2012. november 4. vasárnap, 13:12
Fotó: Napi.hu

A javaslat lényege, hogy az egészségpénztárba befizetett összegeket a jövőben betegségi biztosítások fizetésére is fel lehet használni. Az indoklás szerint a pénztári befizetéseket jellemzően olcsó szolgáltatásokra, termékekre fordítják − a legnagyobb arányban gyógyszerekre költik a pénztártagok −, ezt kellene az öngondoskodás jegyében kiegészíteni. A javaslat így a drágább szolgáltatásokra, a krónikus betegségek kezelésére is lehetőséget nyújt.

Papcsák igencsak szívén viseli a lakosság egészségét, legalábbis erre enged következtetni, hogy egy másik módosítót is benyújtott hasonló témában. E szerint adómentes lesz a visszavásárlási értéket nem képviselő beteg- és baleset-biztosítás nyújtása. Vagyis a munkáltató adómentesen köthet juttatás gyanánt nemcsak életbiztosítást, hanem egészségbiztosítást is munkavállalója számára.

Pillanatnyilag adómentes a befektetési célú, unit linked biztosítások nyújtása is, ám ez jövőre megváltozik. A biztosítás fogalmának átalakításával már csak a klasszikus életbiztosítások maradnak mentesek − ahol csak haláleset keletkeztet kifizetést. Azt egyelőre korai lenne megmondani, sikert arat-e ez a kedvezmény, mindazonáltal az első magán-egészségbiztosítási termékek már megjelentek, a korábbi unit linkedből építkező CIG Pannónia is piacra lépett itt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

StoneHeart, 2012.11.05 15:56

@USE: "a költséges művesekezeléseket végző dialízis állomásokat. Ezek nemzetközi standardoknak megfelelően működnek és nemzetközi árakon és profittal működnek."
A művese kezelés egy felülről limitált kassza. Minél több dialízist végeznek annál kevesebb pénzt kap 1 dialízisért. Ez ma Magyarországon olyan 30 ezer forint. Ráadásul évek óta nem emelték. Külföldön ez jóval több. Jelenleg az a terület kezd lassan visszafejlődni a 95-ös állapotokhoz. Szóval nem fejlődik. Láttam már olyan dialízis állomást mely beázik és mióta felépült azóta nem festették ki. Sok vesebeteg az egyre romló dialízis minőség következtében romlik az állapota is. A munkáját is ott kellett hagyni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2012.11.05 15:28

@USE: Nem lehet, hogy a sok megszorító csomag között inkább elfogyott a magyar vásárlóereje?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Tacitus, 2012.11.05 15:13

Ha jól értettem ez egy nagy átcsoportosításra add lehetősséget: jövőben magán ill. drága e.ü. szolgáltatásokra mehet a vki által befizetett járulék. Azaz kevesebb marad az általános, tömeges szolgáltatásokra. Akkor ezeket miből fenntartják majd ?

Drága zemberek, nem esetleg becsaptak magukat ? (Nem kicsit, hanem óriásit, még hogy GyF hazudott)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

USE, 2012.11.05 14:15

Nálunk az eü.-i felső vezetés és kórházi ?kis-királyok? miatt rendre elmarad a centralizáció. Politika függő a reform. Nem érdeke egyetlen pártnak sem, hiszen a reformokkal választásokat lehet bukni. A laikusok kikényszerítik a reformok elmaradását rendre. Elég itt megnézni a hozzászólásokat.
?
Berlinben a stroke átlag lízis ideje 37 perc. Ennyi idő alatt szövődménymenetesen gyógyul a beteg teljes életet élhet.
Budapesten sokkal több lízist végző fekvőbeteg intézmény van, mint Berlinben. Budapesten a betegek több, mint a 85%-a lízis időn kívül érkezik az intézménybe. Lízis nélkül munkaképtelenséget okozó maradandó bénulás a szövődmény.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

USE, 2012.11.05 14:09

Magánszolgáltatók nem képesek elterjedni a fidesz álma ellenére sem.
Nincs kiépített infrastruktúrájuk és nem lenne megfelelő számú szakember gárdájuk a fenn vázolt tervekhez.
Az eü.-ben a magánosítás az szdsz alatt befejeződött. A profitot termelő ágazatok mind magánkézbe kerültek:
Amerikai cégek vették át a képalkotó eljárásokat végző (CT, MRI, UH diagnosztika) és a költséges művesekezeléseket végző dialízis állomásokat. Ezek nemzetközi standardoknak megfelelően működnek és nemzetközi árakon és profittal működnek.
A labor diagnosztika magánosítása már nem volt felhőtlen. A nemzetközi árakat meghaladó módon működnek a nemzetközi standardoktól elmaradva. A legtöbb állami kórház külsős cégre van rászorulva és meg is látszik a minőségen.
Az szdsz egyik szörnyszülöttje a magán betegszállítók lettek. Dr. Takács Zoltán volt OMSZ főigazgató ? aki törvényellenesen mindeközben az egyik legnagyobb magán betegszállító cég igazgatója (Főnix S.O.S.) is volt ? leválasztotta az OMSZ keretében jól működő betegszállítást és magán kézbe adta. Mindenki láthatja mi lett belőle.
A magán nőgyógyászati, reumatológiai, endokrinológiai rendelések Magyarországon úgy zajlanak, hogy az adott kórház szakorvosai alkotnak egy BT.-t és kórházon belül vagy közelében működtetnek egy magán rendelést. A beteg ugyan úgy időpontra vár, mint a várólistások. Az orvosok sokszor az állami kórházban ledolgozott munkaidejükben rendelnek.
Az aneszteziológusok szintén BT.-ben ügyelnek. Mivel nincs paraszolvencia egy másik kórházban adnak ügyeletet számlára vagy egy sebész kifizeti őket zsebből a magánrendelésén. A sebész saját kórházában kibéreli a műtőt (sajátot nem építenek) és arra is van lehetőség, hogy a bérleti összeget megváltsa ügyeltben (?!).
Ki nem látott már olyan kardiológiai szakrendelést, ahol a kórházon beül kialakított rendelőben ad magán rendelést kontrollra a kardiológus majd ugyanazon időben elhívják a műtőbe vagy azért mert mentő érkezett?...
A magánosítás legszebb gyöngyszeme az ügyeletek. A betegszállítást megcsúfoló minőségben dolgoznak: a legminimálisabb feltételeknek nem felelnek meg. Milyen botrány lesz belőle, ha egyszer kiderül, hogy orvosok nélkül működik egy jó pár. Bár a cukormérőt elnéző rezidens óta lehet, hogy nem is baj, ha egy tapasztalt ápoló működteti a rendszert.
Röviden ennyit a magán eü.-i szolgáltatókról. A laikusok persze ilyenkor a csillogó fogorvosi rendelőkre és egynapos sebészeti luxus rendelőkre gondolnak. Az mindenhol a világon külön működik az állami eü.-i rendszertől.
?
A magyar állami eü.-i rendszer az 1800-as években kiépült kórházi modell alapján működik mind a mai napig. Bizony! A XXI. században Magyarországon az 1800-as évekre jellemző spitályok vannak csak néha felújítják őket.
Európában 20 éve eü.-i szerkezetátalakítási forradalom zajlott le.
Németországban kezdődött majd elterjedt az egész nyugati és északi régióban. A kórházakat bezárták és cetrumokban helyezték el. Megnövekedett a betegút viszont központokban sokkal jobb minőségű szolgáltatásokat nyújtottak, mint a széttöredezett ?mini kórházakban?. A megnövekedett betegutat a mentőszolgálatok profi fejlesztésével és jól működő ügyeletekkel megoldották. Azóta hatalmas nyereségre tettek szert, mert dimenziókban olcsóbban fenntartható és működtethető a rendszer. A betegellátás minősége objektív módon mérhetően jelentősen javult.
?
Nálunk az eü.-i felső vezetés és kórházi ?kis-királyok? miatt rendre elmarad a centralizáció. Politika függő a reform. Nem érdeke egyetlen pártnak sem, hiszen a reformokkal választásokat lehet bukni. A laikusok kikényszerítik a reformok elmaradásá
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html