Fogyókúrázott az állam

Nem ösztönzik hatékonyabb gazdálkodásra a költségvetési intézményeket a forráselosztásukat szabályozó jogszabályok.
Komócsin Sándor, 2006. november 30. csütörtök, 11:55
Fotó:

Az idei kormányzati intézkedések hatására a központi intézményeknél a 2005. évi átlaghoz mérten 2006. szeptember 1-jére az állami vezetők száma a felével, a központi szerveknél foglalkoztatottak (beleértve a vezetőket is) létszáma, valamint a saját épületekben használt összes alapterület nagysága, a személygépkocsik száma az ötödével csökkent.

A személygépkocsik megoszlásában jellemzően nőtt a kulcsos rendszerű - nem személyes használatú - személygépkocsik aránya. A létszámcsökkenés mértékénél jelentősebben csökkent a mobiltelefonok száma is - derül ki az Állami Számvevőszéknek a minisztériumok és az országos hatáskörű szervek elhelyezését és tárgyieszköz-ellátottságát áttekintő ellenőrzéséből.

Az intézmények elhelyezése és a rendelkezésükre álló tárgyi eszközök az igazgatási feladatok ellátásának feltételeit a működőképesség szintjén biztosították, ugyanakkor a különbségek, a színvonalbeli eltérések jelentősek voltak - folytatódik a jelentés.

A költségvetési gazdálkodás szabályozása nem írja elő, hogy az intézmények mérjék a forrásaik felhasználásának hatékonyságát, a pénzelosztás során nem jelent előnyt, ha valamelyikük olyan kontrollingrendszer tud felmutatni, ami ezt szolgálná.

HOZZÁSZÓLÁSOK