Földügy: rémhírterjesztés folyik?

A Magyar Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének (Magosz) a gazdák földhöz segítését célzó javaslatával kapcsolatban jelenleg a különböző megoldások keresése, a szakmai szervezetekkel való egyeztetés zajlik a Földművelésügyi Minisztériumban (FM) - mondta a tárca politikai államtitkára a Magyar Nemzetnek.
MTI, 2015. július 22. szerda, 09:22
Fotó: Napi.hu

Nagy István szerint a minisztérium azt keresi, a gazdák termőföldhöz juttatását miként lehet megvalósítani úgy, hogy ne társadalmi ellenállást váltson ki, hanem az emberek megértsék, a föld a legjobb helyen a gazdák kezében van.

A gazdák földtulajdonlása nagyon fontos gazdasági szempontból is. Ha ugyanis valaki bérelt földön dolgozik, bérleményét nem tudja a bank fedezetként elfogadni, míg ha saját földjét műveli, tud hitelt felvenni, fejleszteni. A gazdaság megújítása, élénkítése érdekében nagyon fontos, hogy kialakulhasson egy olyan gazdaréteg, amelynek megfelelő a földterülete, a tőkeereje - mondta az államtitkár a lapnak.

Nagy szerint rémhírterjesztés folyik az ügyben. Ilyen például, hogy a mostani haszonbérlőknek elővásárlási joguk lesz vagy a jelenleg bérelt földeket automatikusan megkapják. Ez egyáltalán nincs így, ahhoz, hogy ezt a programot szabályszerűen lehessen lebonyolítani, az eladandó területekre licitálni kell - mondta.

Az államtitkár szerint igen fontos, hogy a tárca a vásárlás mögé olyan banki konstrukciót tudjon nyújtani, amelyet bárki igénybe vehet és mindenki számára egyenlő esélyt biztosít a földvásárláshoz. A kidolgozandó konstrukció a tervek szerint hosszabb távon is a gazdálkodók rendelkezésére állna annak érdekében, hogy egészséges földpiac alakulhasson ki - tette hozzá a politikus.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

mirko, 2015.07.22 16:48

@Helianthus:
A bérlet a földhasználat profitorientáltabb formája, angolszász országokban nagyon elterjedt, USA-ban 80%! Ha nincs profit, a földhasználó odébb áll, nincs az hogy inkább megdöglünk, nyomorgunk, mert az ősi birtokot eladni nem lehet, érzelmi okokból. A bérlő vagy elmegy más ágazatba, vagy egy másik országrészben bérel földet, farmot. A világ leghatékonyabb mg-a nőtt ki ebből a rendszerből.

Beszélgess néhány gazdával, és hamar kiderül, hogy szinte mindegyiknek van hitele, földfedezet nélkül is. A felvásárlók, a bankok, az alapanyag ellátok is hiteleznek, ha valaki igényli. A növénytermesztés nagyon szezonális ám. Augusztusban kezdődik a talajmunkákkal és a következő augusztusban lesz belőle bevétel, egy évig csak rakod bele a pénzed. Nem azt mondom, hogy nincsen olyan, hogy valakinek van egész évi befektetésre pénze. De ha van is, ha tovább akar lépni növelni akarja a területét, gépet vesz, kell a hitel.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Helianthus, 2015.07.22 14:56

@mirko:

,,A földtulajdont a bérlet elé helyezni nem valós."

Ez mit számít? A gazdaságot ne a szokásjog vezesse, hanem a hatékonyság. Nem tulajdonról beszéltem, hanem tartós használatba adásról. Az állam és a hazai vállalkozó viszonylatában nincs jobb.

,,A termelési hiteleket minden további nélkül fel lehet venni, egy szerződéssel a kézben, mindig van aki meghitelezi pl. a búzatermelést."

Ezek szerint banktulajdonos vagy.

Ha hitel nélkül is lehet termelni, akkor minek hitel? Minek egy élősködő hitelező bankra a termelő és a fogyasztó között?

Ismerem az ilyen eset következményeit. Itt Magyarországon történt, hogy a bank lefizette a vállalat vezetőségét (a szakszervezetet is vele együtt), azok pedig elkezdtek hiteleket felvenni. Mindent hitelből vettek: az alapanyagot, a béreket, majd a hiteleket kamatostól visszafizették. Aztán kezdődött elölről. Nem egy céggel csinálták meg.
Aki ellenállt, azt egyszerűen tönkre tették. Egy esetről tudok.

Az igazgató hawaii-n nyaralt, miközben már félig becsődölt a cég. Végén pedig tönkre is ment. A diri kiszállt a pereputtyával együtt a cégből, és él azóta, ha meg nem döglött. A tönkre ment vállalatot pedig egy másik cég vásárolta fel.

Mindez a nagy balfék Bokros alatt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

mirko, 2015.07.22 13:58

@Helianthus:
A földtulajdont a bérlet elé helyezni nem valós.
A világ leghatékonyabban dolgozó mg-ai a bérleti rendszert előnyösebbnek tartják.
1.nem köt le feleslegesen tőkét, nálunk is nagyjából 20 éves bérleti díj 1 ha föld ára.
2.Ez a rendszer sokkal jobban megfelel a hatékony, kapitalista gazdálkodásnak, rugalmas, könnyebb a váltás, a röghöz kötöttség érzése nem nyomja a vállalkozó lelkét, családját.
3.A termelési hiteleket minden további nélkül fel lehet venni, egy szerződéssel a kézben, mindig van aki meghitelezi pl. a búzatermelést.

Ezért meg sok minden másért semmi nem indokolja az állami földek tulajdonba adását. Sőt az állami földek segítségével kellene megcáfolni a feudális rendszerhez köthető ha föld az enyém akkor jó, szemléletet.

Szerintem itt már megint a mutyi mozgatja a folyamatokat, keveseket óriási vagyonokhoz juttatni, ez a cél!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Helianthus, 2015.07.22 11:01

@hunorti:

,,...kár károgni ...,létre kell hozni azt az osztályt újra ,amit a jakubinus-illuminátus-bolsevikok szétveretek 1948-52 között ..,a vidéki 30-300 holdas gazdatársadalmat ,tulajdonnal !!!!!!!!!!!!"

Az államnak kellene működtetnie vállalkozók útján a gazdaságot.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Helianthus, 2015.07.22 10:58

,,A gazdák földtulajdonlása nagyon fontos gazdasági szempontból is. Ha ugyanis valaki bérelt földön dolgozik, bérleményét nem tudja a bank fedezetként elfogadni, míg ha saját földjét műveli, tud hitelt felvenni, fejleszteni. A gazdaság megújítása, élénkítése érdekében nagyon fontos, hogy kialakulhasson egy olyan gazdaréteg, amelynek megfelelő a földterülete, a tőkeereje - mondta az államtitkár a lapnak.?

Jó irányba megy a Kormány a földpolitikájával. De menjen még, mert van hová.

A bérmunkának semmi értelme nincsen. Ebben a gazdáknak igazuk van. A saját földön való gazdálkodásnak pedig két hátránya van: az állam a gazda mögé sorolódik, pedig nem mindegy,
hogy a gazdálkodó mit termel, továbbá a saját földtulajdon nagysága megköti azok kezét tis,akik nagyobb területeken lennének képesek gazdálkodni, de nincs pénzük földvásárlásra. Vissza kellene menni a Szent Korona Tan gyakorlatához, és azt a mai korhoz igazítani.

Régen az egész Magyarország a Szent Korona tulajdona volt (ami tulajdon a Korona természetesen nem tudott működtetni, így csak a jog meghatározásán belül maradt a dolog). Rákóczi Ferencnek pl. 700 ezer hektár földje volt, amelyet sajátjaként kezelt, pedig az állam (Szent Korona) tulajdona volt.
Ezt lehet tovább fejleszteni, és a földet megművelni tudóknak tartós használatra földet adni. Ehhez
már társulhat kamat mentes kölcsön, vagy vissza nem térítendő támogatás, ha az államnak fontos érdeke kötődik hozzá. Vagyis az állam általbiztosított eszközökkel a vállalkozások magántulajdonosként bánnak és termelnek. Együtt működhet az állam és agazdálkodó.

Nem tartozik szorosan ide, de nagy szükség lenne mg-i kutató intézetekre, amelyek a mezőgazdaság számára új utakat keresnek. Ezek szintén az ágazat betagolódásai lehetnének.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html