Fónagy: A rezsicsökkentéssel nem a szolgáltatók tönkretétele a cél

A rezsiköltségek csökkentésének nem a szolgáltatók tönkretétele a célja, a kormány ugyanakkor szívesen látna nagyobb mértékű közösségi tulajdont a szektorban, és nem térne ki az eladási ajánlatok elől - nyilatkozta Fónagy János a Népszabadságnak.
Inforádió, 2013. január 5. szombat, 09:47
Fotó: Napi.hu

A nemzeti fejlesztési tárca parlamenti államtitkára, a rezsidíj-csökkentés érvényesítését vizsgáló kormánybizottság vezetője a lap szombati számában arra a kérdésre, hogy a kormány egyes vélemények szerint a folyamatos árcsökkentéssel el akarja lehetetleníteni a szolgáltatókat azért, hogy olcsón visszavásárolhassa azokat, azt válaszolta: a sok tekintetben monopolhelyzetű közműszektorban kétségtelenül a mostaninál sokkal nagyobb mértékű közösségi tulajdont látnának szívesen. Csakúgy, mint számos olyan nyugati országban, amelyek közösségi tulajdonú cégei Magyarországon éppenséggel magánbefektetőként jelentek meg.

Ez azonban nincs semmilyen összefüggésben a kormány lakossági tehercsökkentési szándékaival - tette hozzá. "Nem tudunk azonban, hogyan is tudnánk kitérni az elől, ha egy tárgyalás során valamely befektető eladási ajánlattal élne. Akkor ezt a felvetést is megvizsgálnánk. Csakúgy, mint például az E.ON gáznagykereskedőjének és gáztároló hálózatának ügyében" - mondta.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

elmufioka, 2013.01.06 15:13

@tarTosPista:
Hát pedig én sajnálom a cégeket. Nem a tulajdonosaikat, a CÉGEKET. Én elhiszem, hogy nem a tönkretétel a cél. Illetve mégsem, de ne most szaladjunk előre. Szóval elhiszem.
Az a baj, hogy szerintem nagyon kevesen fogják fel, hogy ez az egész rezsicsökkentési marhaság nem egy tőkések és kisemberek közti frontvonal, hanem egy KÖZCÉLÚ tevékenységet ellátó üzem beszorulása a kettő közé. Szóval igen, sehol nem vagyunk az említett osztrák faluhoz képest. Ott mindenki tudja, hogy ő micsoda, mit csinál, és mit tehet a többiekért.
Nálunk meg még 40 éves csontvázak is boldogítják az áramellátást. Szeretem a földkábeles példát, mert remekül mutatja miért ökörség a nyugati áramárakkal példálózni (amik amúgy abszolútértékben többnyire magasabbak az ittenieknél). Az osztrákok hamar rájöttek pár dologra. A szabadvezeték szúrja a szemet, viszont a kábelt egyszer le kell rakni, aztán élettartama végéig szinte semmi baj nincs vele, csak arról kell gondoskodni, hogy ne fordítsa ki egy munkagép, tehát jól kell tervezni és dokumentálni. Persze drága lefektetni, mert ki kell ásni, aztán betemetni, adott esetben újra betonozni az utat. De az ásás, a tervezés és a dokumentálás mind-mind MUNKÁT jelent, sőt, többnyire helyi munkaerőnek. És ha már öreg, egy helyen meg kell foltozni, az sem olcsó, kiásni, malac, beásni, de megint csak helyi munkaerő.
Nálunk mi volt? A vas és acél országa. Pénz viszont kevés. Nem kell a drága kábel. Inkább behozunk anyagot az acél rácsos és vasbeton oszlopokhoz, és szabadvezeték, hogy lássuk, hogy szar. Persze lerakni viszonylag olcsó. Viszont egy enyhe vihar is meg tudja zavarni az ellátást, egy jól irányzott részeg sofőr pedig ki tud dönteni egy egész utcányi oszlopot. És persze élettartama végéig babusgatni kell. Helyi munkaerő is kell ehhez, de olyan anyagok is, amiket a világ másik végén gyártanak. És akkor sem lehet hanyagolni, amikor éppen rosszul megy a környéknek vagy az országnak. A kábelre meg nyilván fellendüléskor (új fogyasztói igénynél) kell költeni, megtérül pár év alatt, utána jöhet a válság, úgyse kell rá költeni.
Kis átmenet, amit a görögök csináltak: faoszlopok, feszítő drótokkal. Sokkal kevesebb törődést igényel ilyen hálózat üzemeltetése.
Egyébként az osztrák falud nem utópia, csak kivételes lehetősége lehetett. Egy 500 háztartásos falu teljes ellátásához egy Rába vízhozamú folyó mozgási energiáját kell 1 méteres eséssel kihasználni. Ilyen lehetőség nincs minden sarkon. Persze osztrákoknál sokkal több, mint nálunk. Nekünk biomasszázni kéne, keletkezik az hagyományos földművelésben is.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tarTosPista, 2013.01.06 10:38

@tarTosPista javítja önmagát, pontosan WASP kommenttárs.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tarTosPista, 2013.01.06 10:35

@elmufioka: Én értelek téged is, meg a reklámvilágot is. Csak 1993 óta dolgozom benne. Javaslom újraolvasni egy korábbi mondatom: Ettől nem mennek tönkre, még így is pofátlan mértékű a hasznuk. Esetleg, ha valki nem értené, mert gyengébb képességű, vagy gyorsan olvas, akkor lassabban írom: Kontraszként, ellentétként hoztam fel példaként a támogatást. Mielőtt valaki(k) elkezdenék sajnálni a CÉGEKET. Értve vok? De hogy az itteni értetlenkedő honfitársakat a kinti fejlettebbek viszonyítsam, azért leírom, hogy a "kapitalista" és demokrata országokban úgy gondolja a vezetés, hogy az áramon és a vízen ne nyerészkedjenek, mert az az emberi lét fontos kelléke, a nagy közösből. Itt sokan szeretnek úgy okoskodni, hogy fogalmuk sincs semmiről, ki sem mozdulnak pár négyzetméterről, nemhogy a világban tájékozódtak volna. Csak könnyen felfogható példa osztrákiából: Az egyik falu vezetősége a helyi adókat nem prémcsire osztotta ki, hanem a patakukra vízierőművet épített, áramellátás céljából. Teccenek érteni? Nem újabb lét vett el, hanem a már befizetettből építette. Ugyanebből a bevételből megcsináltatta a hálózatot, amire a lakók már saját költségükön kötöttek rá a háztól az "oszlopig". Az oszlop a közérthetőség kedvéért, mert földkábel van. És ha már vállalta a rákötést, onnan ingyé, vagyis az adókból üzemelő vízierőműből kapja az áramot. He? Teccenek érteni? Nem, mert itt nem így élünk, és ez már sok, ez utópia az átlagmagyar számára. A legtöbb ilyen kommentelőt ha elviszik a lakásától a szomszéd településre, nem találna haza. Lásd WAP kommentelő kollega egyszerűségét.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

elmufioka, 2013.01.06 01:28

@tarTosPista:
Nagyon ostoba (na4 után).
Ez reklám. Tán meg kívánod kérdőjelezni minden egyes reklám létjogosultságát? Tudd, hogy akkor egy az egyben megkérdőjelezed a kapitalizmust.
A reklám célja versenyelőny szerzése. Ha egy szolgáltató ügyes, akkor a szabadpiacon előnyre tehet szert. Vagyis több céges ügyfélre. Az végülis nem a te pénzed. Bár végülis minden a mi pénzünk. A kormány sportra költött kerete is. Egyáltalán, miért sportol bárki, végezzen mindenki fizikai munkát, és akkor nem tunyul el!
Másfelől meg, meglepődnék, ha 1 milliárdnál több lenne ez a támogatás évente. És tudod mennyi a magyarországi E.On csoport bevétele évente? Úgy 1500 milliárd körül. Idén már kevesebb lesz a két gázcég eladása miatt, de a lényeg nyilvánvaló.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tarTosPista, 2013.01.05 22:54

@rigolya: Most, hogy így felhívtad a figyelmem, most már igen. Ja, a Volán támogat. A Volánt meg támogatjuk, dotáljuk. Forog a lé. Bele is szédül.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html