Fontos változás jött az albérleteknél

Az elmúlt évben 22 százalékkal nőtt a közjegyzők előtt kötött lakásbérleti szerződések száma - közölte a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) csütörtökön az MTI-vel.
Dzindzisz Sztefan, 2018. augusztus 16. csütörtök, 11:57
Fotó: Napi.hu

Egyre többen fordulnak közjegyzőhöz azért, hogy bebiztosítsák magukat a problémás bérlőkkel szemben.  Az elmúlt három évben 60 százalékkal nőtt a közjegyzők előtt megkötött ingatlanbérleti szerződések száma, az elmúlt egy évben pedig 22 százalékos volt a növekedés - mondta Tóth Ádám, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnöke.

A kamara szerint a nagyobb ingatlanközvetítők által bonyolított bérbeadás esetén a legtöbb ügyben a birtokbavétel feltétele, hogy a bérlő tegyen közjegyzői okiratba foglalt kötelezettségvállalást, amennyiben a bérleti szerződés bármely oknál fogva megszűnik, úgy az ingatlanból kiköltözik, és a bérbeadónak a bérleményt visszaszolgáltatja.

Egyre több önkormányzat is elvárja ugyanezt az önkormányzati tulajdonú lakásba költöző bérlőktől - közölte a MOKK. (Lakásbérlés - ki ne hagyja ezeket a lépéseket!)

A közjegyzők tapasztalatai szerint a bérleti szerződés felmondására 10 esetből 7 alkalommal tipikusan azért kerül sor, mert a bérlő nem fizeti a bérleti, vagy közüzemi díjakat, ritkább esetben pedig azért, mert nem tartja be a lakáshasználat feltételeit, azaz nem a szerződés szerint használja az ingatlant.

A közjegyzői kamara a közleményben hivatkozik a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar (MBVK) adataira, eszerint a felmondott bérleti szerződések miatt indított végrehajtási ügyekben évente megközelítően 300 esetben kerül sor bírósági határozat alapján ingatlan-kiürítésre.

A közjegyzői okirat megléte nemcsak a bérbeadót, hanem a bérlőt is védi, hiszen nem követelhetnek tőle magasabb bérleti díjat a szerződésben foglaltnál, és annak elkészítésekor a közjegyző nem a másik fél megbízottjaként, hanem pártatlanul jár el - hívja fel a figyelmet a MOKK.

Fotó forrása: Napi.hu / Szabó Dániel

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

kanri, 2018.08.16 12:53

@monica_schuster: ugyan..nekem s volt már arcoskodó albérlőm. De aztán elmentünk pár haverral és kiraktuk 2 perc alatt az összes cuccával együtt. Aztán kapott még egy 10 perces elbeszélgetést...azóta nem láttam:)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

monica_schuster, 2018.08.16 12:35

@Suzywong: zárcserével visszavenni a lakást szigoruan tilos, magánlaksértés még akkor is ha a bérlö nem fizet. Sajnos MO-on elég rosszak a bérlök, arra számitanak, hogy mindent megtehetnek, tehát már nagyon kellene olyan jogszabály mint Nyugat Europában, ahol mind2 fél jogait szabályok védik és legálisak - bejelentkezési jog, órák átirása, jogi képvielet bérlö és bérbeadó részére melyet jogszabályok alapján kezelnek..... addig mig ez nem jön létre, lesz elég baj a kiadott lakásokkal...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Suzywong, 2018.08.16 12:07

valójában a szerződés ellentétes a bérbeadó érdekeivel, a bérlőt védi, mivel hiába írunk bármit is, nagyon hosszadalmas , sok évig tartó folyamat jogi úton érvényt szerezni neki.

a legbiztosabb ha nincs szerződés, nincs bejelentkezve a bérlő, így bármikor azt lehet mondani neki, hogy csókolom, holnap menj a pecsába, le lehet cserélni a zárat és ennyi.

persze aranyszabály, hogy családoknak szigorúan tilos kiadni, illetve a közüzemi díjakat minden hónapban el kell kérni és a bérbeadónak befizetni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html