Fontos figyelmeztetést adott ki a rendőrség

Kiemelt figyelmet fordít a rendőrség az alkalmi kirakodóvásárokra, a piacokra, üzemanyag-töltő állomásokra, pályaudvarokra, pénzintézetekre, valamint a nagy tömegeket vonzó helyszínekre - idézi az MTI a rendőrség közleményét.
Szabó Dániel, 2017. november 11. szombat, 15:29
Fotó: Napi.hu

A rendőrség szerint az ünnepi időszakban a zsúfolt helyeken figyelni kell a zsebtolvajokra, akiknek itt könnyebb prédát találniuk maguknak. Ha mégis megtörtént a lopás és ezt észlelték, ne szálljanak szembe a tolvajjal, hanem hívjanak segítséget, értesítsék a rendőrséget a 112-es segélyhívó számon - írják közleményükben.

Az iratokkal kapcsolatban azt javasolják, hogy azokat a lakáskulcstól és slusszkulcstól eltérő helyen tartsuk magunknál. Míg a PIN-kódot féletlen se írjuk fel a bankkártyánkra, vagy ne legyen benne a tárcában. A pénz- és irattárcákat ne a táskák, kosarak tetején tartsák és tárolásra a nadrág hátsó zsebei sem nyújtanak kellő biztonságot. Megfelelő védelmet csak a kabát belső, lehetőleg zárható zsebei nyújtanak. Ha a lopás során az iratok mellett a lakáskulcsot is elvitték, sürgősen cseréltessék le a zárat, ha pedig a bankkártyájuk tűnt el, azt azonnal tiltassák le azt - tanácsolja a rendőrség.

Közismert, de a hatóság újra emlékeztet, hogy az autóban látható helyen ne legyen semmilyen értéktárgy. Ha pedig azt tapasztalják, hogy feltörték az autót, ne nyúljanak semmihez, hiszen a gépkocsit és annak környezetét a rendőrség vizsgálni fogja.

Az internetes vásárlással kapcsolatban arra figyelmeztetnek, hogy bankkártyával történő fizetés esetén lehetőség szerint olyan webáruházban vásároljanak, amelynél a fizetés valamely banki oldalon keresztül történik, így a kártya adatai biztonságos kapcsolaton keresztül jutnak el a pénzintézet központjába, azokat a webáruház üzemeltetője nem ismeri meg. Óvakodjanak az olyan weboldalaktól, amelyeknek nevében elírás vagy hiba található, valamint ahol nem vagy hiányosan adják meg az üzemeltető cég adatait - tették hozzá.

A rendőrség az ünnepi időszak kapcsán már a faárusokkal kapcsolatban is figyelmeztetést adott ki. Szerintük sok átverés kerülhető el.

HOZZÁSZÓLÁSOK