Az elmúlt tanévben Magyarországon több mint 46 ezer volt az oltásra jogosult 7. osztályos lányok száma. A szülőket az iskola-egészségügyi szolgálat segítségével szinte kivétel nélkül sikerült elérni, a nyilatkozatok 99,3 százaléka érkezett vissza a védőnőhöz. A visszajelzések alapján a jogosultak 77,5 százaléka kérte az oltást, további 5,6 százaléka pedig már korábban megkapta azt. Az iskolai kampányoltások első fordulóját múlt év őszén, a másodikat ez év tavaszán szervezték.

A méhnyakrák elleni védőoltást az előző tanévhez hasonlóan az idén is iskolai kampányoltás keretében adják be. Az első oltás októberben, a második 2016 áprilisában lesz esedékes. Az iskola-egészségügyi szolgálat védőnője gondoskodik arról, hogy a tájékoztató anyagok és a nyilatkozat megtételéhez szükséges dokumentum a szülőkhöz időben eljusson. A térítésmentes, önkéntes védőoltás beadását a szülő/gondviselő egy írásos nyilatkozat kitöltésével 2015. szeptember 11-ig kérheti. A méhnyakrák elleni védőoltás a humán papillomavírus (HPV) azon két típusa ellen nyújt védelmet, amelyek a méhnyakrákok 70 százalékának kialakulásáért felelősek.

Mindössze 18 bejelentés érkezett oltást követő nemkívánatos eseményről, és ezek zöme csak ún. tömeges félelmi reakció volt. A további esetekben is csak maguktól múló enyhe tünetekről volt szó (helyi duzzanat, fájdalom, bőrpír).

A méhnyakrák elleni önkéntes védőoltás bevezetésének első évében rögtön 80 százalék feletti átoltottságot sikerült elérni hazánkban.