Fontos változás a jogosítványoknál vasárnaptól

Ingyenes lesz a sikeresen teljesített KRESZ-tanfolyam és -vizsga július 1-jétől a 20 évnél fiatalabbaknak, a díjat utólag téríti meg az állam.
Domokos László, 2018. június 29. péntek, 14:40
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

A visszatérítés 25 ezer forintig igényelhető a B kategóriás közúti járművezetői engedély megszerzéséhez; a tanfolyam elvégezhető hagyományos tantermi, vagy online, elektronikus formában - mondta Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára.

Az a fiatal, aki megszerezte a vizsgát, könnyebben tud majd elhelyezkedni. KRESZ-vizsga nélkül nincs jogosítvány, a kormány ezért finanszírozza ehhez az első lépést, de a közlekedési ismeretek elsajátítása önmagában is fontos - tette hozzá a politikus az MTI beszámolója szerint. A kedvezmény biztosítására a költségvetésben az idén és jövőre összesen 3,4 milliárd forint áll rendelkezésre.

Évente 50 ezer 20 évnél fiatalabb próbál KRESZ-vizsgát tenni, közölük 30 ezernek sikerül. A kabinet arra számít, hogy a jövőben nő a sikeresen vizsgázók száma.

A tervek szerint július 1-jén elindítják a www.kreszvizsga.ujnemzedek.hu oldalt, ahol minden, a programmal kapcsolatos információ elérhető lesz. A fiatalok telefonon is érdeklődhetnek: az Új Nemzedék Központ a +36 30 711 0643 vagy a +36 30 711 8280 telefonszámon call centert működtet, hétfőtől csütörtökig 9-16, pénteken 9-14 között fogadják a hívásokat.

A visszatérítés menetéről a Magyar Államkincstár tud felvilágosítást adni. A tanfolyam és a vizsga díját postai és elektronikus úton lehet visszaigényelni.

A fotó forrása: Napi.hu/Szabó Dániel

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

visz, 2018.06.29 15:00

Ez az online KRESZ tanfolyam elég nagy lehuzás és egyben aranybánya az erre jogosított egyetlen cégnek. Az ára 20-30 ezer forint, évente több tízezren végzik el, vagyis a bevétel milliárdos és ehhez mindössze egy maximum pár millióból összedobható tanfolyami anyagot kellett összerekni és egy egyszerű szervert üzemeltetni. Ezt egy tisztességes kormány nem támogatná, hanem egyszerűen ingyen letölthetővé tenné a tanfolyami anyagot.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html