A fizetésimérleg-statisztikák elmúlt években megújított nemzetközi módszertani szabványait az Európai Unió országaiban, így Magyarországon is egységesen 2014-ben vezetik be. Az MNB kedden publikált, 2014 első negyedévére vonatkozó folyó fizetési mérleg statisztikája a jegybank első, az új módszertan alapján összeállított adatközlése.

Megváltozik például az idegenforgalom jövedelmeinek elszámolása, a tétel elnevezése is utazásra módosul, az idegenforgalmi, azaz az utazással kapcsolatos elszámolásokból kikerülnek a tartós és nagyértékű áruk, viszont az illegális kereskedelem becsült nagysága bekerül.

A bérmunka elszámolása megváltozik, a jövőben a bérmunka a szolgáltatások közé kerül át, de csupán a bérmunka során létrejövő hozzáadott éték jelenik majd meg a folyó fizetési mérlegben.

Az eddigi jövedelmek kategória helyébe, némileg változó tartalommal az elsődleges jövedelmek kerülnek, ide sorolják át például a folyó EU transzferek egy részét a viszonzatlan folyó átutalásokból. Ez utóbbiak neve másodlagos jövedelmekre változik.

A jövőben az illegális tevékenységekből származó jövedelmek egy részét is kimutatják a fizetési mérlegben. Emellett a pénzügyi közvetítési szolgáltatások közvetett módon mért díját átteszik a szolgáltatásokhoz - derült ki a tájékoztató.