Fontos változásokat jelentett be az MNB

A folyó fizetési mérlegben most végrehajtott változtatások jelentős része az adatok összeállítását tekintve átsorolást jelent a mérleg egyes részei között, közülük leginkább az áruk és a szolgáltatások között történt jelentős váltás - mondta Durucskó Mihály, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) osztályvezetője kedden a jegybank tájékoztatóján.
MTI, 2014. június 24. kedd, 14:28
Fotó: Napi.hu

A fizetésimérleg-statisztikák elmúlt években megújított nemzetközi módszertani szabványait az Európai Unió országaiban, így Magyarországon is egységesen 2014-ben vezetik be. Az MNB kedden publikált, 2014 első negyedévére vonatkozó folyó fizetési mérleg statisztikája a jegybank első, az új módszertan alapján összeállított adatközlése.

Megváltozik például az idegenforgalom jövedelmeinek elszámolása, a tétel elnevezése is utazásra módosul, az idegenforgalmi, azaz az utazással kapcsolatos elszámolásokból kikerülnek a tartós és nagyértékű áruk, viszont az illegális kereskedelem becsült nagysága bekerül.

A bérmunka elszámolása megváltozik, a jövőben a bérmunka a szolgáltatások közé kerül át, de csupán a bérmunka során létrejövő hozzáadott éték jelenik majd meg a folyó fizetési mérlegben.

Az eddigi jövedelmek kategória helyébe, némileg változó tartalommal az elsődleges jövedelmek kerülnek, ide sorolják át például a folyó EU transzferek egy részét a viszonzatlan folyó átutalásokból. Ez utóbbiak neve másodlagos jövedelmekre változik.

A jövőben az illegális tevékenységekből származó jövedelmek egy részét is kimutatják a fizetési mérlegben. Emellett a pénzügyi közvetítési szolgáltatások közvetett módon mért díját átteszik a szolgáltatásokhoz - derült ki a tájékoztató.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

lauda, 2014.06.24 15:58

@Blama: Ez nagyon jó, mert az illegális jövedelmekben Magyarország jobban teljesít!

Az a lényeg , hogy teljesít!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2014.06.24 14:36

Ez nagyon jó, mert az illegális jövedelmekben Magyarország jobban teljesít!

A statisztika egzakt valamiből így válik a becslés és az tisztességtelen bűvészkedés "tudományává"

Erre majf minden Magyar büszke lehet.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html