Fontos vizsgálatokra hiányzik a pénz - már májusra kifogy az éves keret

Néhány ezerről évi 10-15 ezres nagyságrendűvé vált a molekuláris diagnosztikai vizgsálatok száma csak az onkológiai betegségeknél, a finanszírozási keret ugyanakkor nem sokat változott az elmúlt évek során - mondja Tímár József, a Semmelweis Egyetem II. Sz. Patológiai Intézetének igazgatója a weborvos.hu egészségügyi portálon olvasható interjújában.
Szepesi Anita, 2017. március 18. szombat, 19:59
Fotó: Napi.hu

Közel húsz éve határoztak a molekuláris diagnosztikai vizsgálatok finanszírozásáról, s noha azóta számos új vizsgálattípus és gyógyszer is megjelent, a vizsgálatok száma pedig néhány ezerről mára, csak az onkológia területén, évi 10-15 ezres nagyságrendűvé vált, a kassza mérete nem sokat változott az elmúlt évek során - olvasható a portál cikkében.

A kassza már olyan szűkös lett, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által engedélyezett és finanszírozott, úgynevezett célzott terápiák alkalmazásához szükséges diagnosztika elvégzéséhez sem elegendő, s a nagy centrumokban tisztában vannak vele, hogy a keret májusra kifogy.

2013-as számítások évi egymilliárd forintos összeget határoztak meg, ehhez képest 200 millió forint évente a molekuláris patológiára fordítható összeg, ami óriási feszültséget jelent az igények és a lehetőségek között - figyelmeztet Tímár József.

További részletek itt.

HOZZÁSZÓLÁSOK