Formálódik a Fidesz-kormány?

Formálódik a Fidesz-kormány szerkezete, állítólag még ebben az évben kiderül, hogy a párt választási győzelmét követően milyen tárcák működnek majd Magyarországon - ismerteti a csütörtöki Népszava.
NAPI, 2009. augusztus 6. csütörtök, 10:31
Fotó:

A napilap értesülései szerint az már biztos, hogy a rendőrség munkáját önálló minisztérium fogja irányítani, és vélhetően az önkormányzatok munkájáért külön közigazgatási tárca felelne, amelyik az elképzelések szerint részben átvenné a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) szerepét. Megszűnhet a MeH, a jelenleg ott működő területek, államtitkárságok a miniszterelnöki kabinethez kerülnének.

A Népszava úgy tudja, hogy a Fidesz-kormányban államtitkár felügyelné többek között a romákkal kapcsolatos ügyeket, az igazságügy pedig szintén külön tárcát kapna. Fideszes politikusoktól származó értesüléseik szerint ezúttal nem törekednek arra, hogy minél kevesebb tárca működjön, inkább az ügyek megoldása a fontos.

Akadnak azonban, akik azt állítják, Orbán Viktor ezúttal is inkább a csúcsminisztériumokat "favorizálja". Kevesebb minisztert, több államtitkárt, olcsóbb államot akar. A kormány lehetséges szerkezetéről állítólag télen dönt a párt, azután határoznak arról, kik vezessék a minisztériumokat, kik irányítsanak államtitkárként egy-egy területet.

A pártban azt mondják, Orbán fejében már legalább két teljes kormánynévsor létezik, ám azt még nem döntötte el, hogy a ciklus elejétől politikusok álljanak-e a tárcák élén, vagy az első évben szakemberekre bízzák a feladatokat, és csak a válság lecsengését követően lépjenek elő az ismert fideszesek, közöttük akár a párt európai parlamenti képviselői - ismerteti a baloldali napilap.

HOZZÁSZÓLÁSOK