Frankhitele van? Sorsdöntő információ érkezett!

Jelentős előrelépés történt a bankszövetség és a kormány közötti tárgyalásokon: pénteken több pontban sikerült megállapodásra jutni, a nemzetgazdasági miniszter például egyetértett abban, hogy a svájci frank alapú hitelek törlesztő részletének számításakor 180 forinton rögzítsék az árfolyamot.
NAPI, MTI-Eco, 2011. május 20. péntek, 12:56
Fotó: Napi.hu

Müller János, a Magyar Bankszövetség vezető tanácsadója az MTI érdeklődésére elmondta: Patai Mihály, a bankszövetség elnöke pénteken délelőtt tárgyalt Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterrel, és komoly előrelépés történt a kilakoltatási és árverési moratórium megszűnésének időpontjára tervezett összehangolt intézkedéscsomagot illetően.

A svájci frank rögzítéséhez mérten arányosan módosul a korábban bejelentetthez képest az euró és japán jen alapú hitelek törlesztésekor alkalmazott árfolyam is. Előrelépés van a kis- és közepes vállalkozói hitelek és a jelzálogfedezetű lakáshitelek élénkítését célzó kedvezmények kérdésében is. Az egyeztetések tovább folytatódnak.

A kormány és a bankszövetség közötti tárgyalások várhatóan kedden lezárulnak, s a felek a tervek szerint kedden délután közös bejelentést tesznek - mondta a vezető tanácsadó.

Az NGM miatt egy pillanatra kétséges volt a megállapodás

A tárgyalások már tartanak egy ideje, ennek ellenére a héten veszélybe került a megállapodás esélye, miután a bankszövetség kedden azzal szembesült, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) egy hét után olyan mértékű módosításokat javasolt a devizahitel-mentőcsomaghoz, amelyek az addigi egyeztetéseket lényegében értelmetlenné tették.

A hírek szerint a szakmai szövetség által kifogásolt pontok között szerepelt egyebek mellett, hogy a korábban "konszenzusos" 190 forintos svájci frank árfolyam helyett a kormány 160 forintos szinten maximálta volna a svájci frank árfolyamát a törlesztőrészletek kiszámításakor. Ez utóbbi szint már csak azért is meglepő, mert az alpesi deviza 160 forint alatti szinten az elmúlt 5 évben 2006. decembere és 2008 januárja között, valamint még ugyanabban az évben áprilistól szeptember végéig tartózkodott.

A Matolcsy György által megküldött válaszlevélben a miniszter azt is jelzte: a megállapodás "fejében" a kormány 2013-ban és 2014-ben is fizettetne banki különadót a szektorral, amelynek mértéke a jelenlegi különadó 50 százaléka lenne. A lakáshitelezésre, valamint a kis- és közepes vállalakozások finanszírozására fordított összeget - a megállapodás-tervezetben szereplő adó helyett csak az adó alapjából vonhatnák le a pénzintézetek.

A befektetők is megijedtek - zuhant a forint

Nem csoda, hogy a hírek megjelenése után egyetlen banki vezető sem bizonyult közlékenynek, ráadásul a forint is meredek esésbe váltott, majd egy óra alatt másfél forintot ugrott az árfolyam. A piaci szereplők ugyanis azt gondolták, hogy a bankszövetség által elfogadhatatlan ajánlatokat diktátum formájában fogják lenyomni a bankok torkán.

A forint most is begyengült
A forint dél körül szintén jelentős gyengülésnek indult, ami fél egy körül méginkább felgyorsult, de most ez vélhetően nem a magyarországi hírek (devizahitelesek megmentése, vagy az NGM Bloombergnek adott válasza, miszerint a nyugdíjpénzek becsatornázása nélkül 7 százalék lett volna a hiány) számlájára írható - bár egyes devizapiaci üzletkötők nem tartották azért teljesen kizárthatónak sem. A svájci frank erősödött jelentősen a főbb devizákhoz képest: az alpesi deviza csaknem történelmi csúcsra ugrott az euróval szemben, vagyis az eurchf 1,2570-ről hirtelen 1,2460-ig zuhant. A piaci hírek szerint ismételten az európai periféria országokkal kapcsolatos hírek miatti kockázatkerülés erősödött fel.

Megfigyelők az elmúlt napok eseményei kapcsán arra is figyelmeztettek: korántsem biztos, hogy a kabinet − Nagy Anna kormányszóvivő nyilatkozatai ellenére − valóban minél gyorsabban, napokon belül meg akarna állapodni a pénzintézetekkkel. Az Orbán Viktor kormányfő által kezdeményezett szociális konzultáció hatodik kérdése épp a devizahitelesek megsegítéséről kérdezi az állampolgárokat. Miután a konzultáció válaszait június 15-éig várja vissza a kormány, meglehetősen komoly visszatetszést szülne, ha a "referendum" eredménye előtt bármilyen megállapodás születne az adósmentésről. Ugyanakkor egy másik határidő is nyomja a kabinetet: az árverezési moratóriumot július 1-jéig meghosszabbították azzal az ígérettel, hogy addigra bizonyosan megállapodás születik.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megalodon, 2011.05.22 21:17

@mjanos: 2008 ban megelégedtek 50% rápakolással a kamatban, most meg 1300%.-ot tesznek rá mivel a Magyar bankrendszerben a 6% kamatmarzs a normális ( németeknél 1-2% ) ha ingyen kapnák a svájci frankot akkor 6%.-ot fizetnél, demivel 0,54% nekik is köll fizetni így aztán megtolják a cerkát és olyan 6,5%-ot fogsz fizetni...no ja még örüljél is neki :-)... Azt azért kideritheted, hogy milyen alapon emelték meg a kamatszintedet, valami csak van erről a szerződésben... persze ha az van a szerződésben, hogy bármennyi lehet az árfolyam ( majd ők megkeresik a havi legrosszabbat aztán azon forintosítanak ) megha úgy érzi a főnök a bankba akkor csak úgy kiküld egy levelet az ügyfeleknek, hogy kamatot emelünk,mert bankadót kell fizetni, meg mert lecseszett az osztrák góré, hogy nem elég a nyereség, mert túl sok pénzt fizetnek a managementnek stb...

szóval ha akkora lila füst van már ezzel a devizahitelekkel akkor tényleg megnézhetné a pszáf mireföl ez a nagy emelés !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

mjanos, 2011.05.22 20:31

@megalodon: Átnéztem a kamatperiódusonként küldött leveleket. A szerződést megkötöttem 2008-ban 3.9 %-os kamattal. Azután már rendre 6.29% kamatokat állapítanak meg félévente, egyszer volt 6.49% is. Tehát egyáltalán nem csökkent. Kiváncsi leszek csütörtökön, akkor indul az új kamatperiódus. Már fel vagyok készülve a további emelkedésre. Na ilyenkor mit tehet az átlag polgár? A Pszáf nem fog csinálni semmit szerintem.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

mjanos, 2011.05.22 18:12

@megalodon: Köszi a tippet, ennek utána nézek!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pityu45, 2011.05.22 15:57

@Reszi: A BANK AZ ÁLLAM ÉS AZ ADÓS IS ELOSZTVA VISELJE EL A TERHEKET MERT NEM KELL MINDEN TERHET AZ ADÓS NYAKÁBA VARNI. NEM AZ ADÓS A HIBÁS HA ILYEN SVÁJCI HITELT ADTAK NEKI MERT Ő CSAK KÖLCSÖNT AKART FELVENNI ÉS NEM SPEKULÁLNI MINT A BANKÁROK!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pityu45, 2011.05.22 15:52

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html