Furcsa, hogy miután az elmúlt hetekbeli nyilatkozataiban a jegybanki unortodox eszközök bátor használatát szorgalmazta Matolcsy György, ami gyengítette a forintot, most a kifejezetten óvatos hozzáállás szükségességére szólított fel interjújában - idézi Timothy Ash reggeli kommentárját a Portfolio.hu. A Standard Bank londoni elemzője emlékeztetett, hogy a nemzetgazdasági miniszter nem zárta ki interjújában a későbbi esetleges jegybankelnökséget. Ebből, illetve a piacnyugtató üzenetekből azt szűrte le, hogy Matolcsy továbbra is szeretné megkapni a pozíciót, így az interjú a "helyezkedést", az esélyei növelését szolgálta.

Ash azt is megjegyezi, hogy Orbán Viktor kormányfő épp tegnap jelentette be, hogy "elhalasztja" a jegybankelnök jelölt megnevezését a február elejére várt időpontról március elejére. Ez olvasata szerint azt a célt is szolgálhatta, hogy nem szeretne csalódást okozni lojális miniszterének a jelölés kapcsán és Matolcsynak a "mosolyoffenzíva" keretében lenne még ideje, lehetősége enyhíteni a piaci ellenkezést az ő kinevezésével kapcsolatban

Standard Bank londoni elemzője ugyanakkor arra is rámutat, hogy a Matolcsy-interjú éppen aközben jelent meg, amikor zajlanak a kötvénybefektetői találkozók az Egyesült Államokban. Igaz, jelenleg eladói nyomás látszik a magyar kötvény árazásában irányadó dolláralapú kötvényekben, vagyis emelkednek a hozamok. Az elemző úgy látja, a cél az lehet, hogy annyi forrást bevonjon most a magyar állam a kötvénykibocsátással, amennyit csak lehet, hogy ezzel a pénzügyi forrásait (és így a védelmi erejét) fokozni tudja.

Matolcsy a piacokat akarta nyugtatni

Reggeli kommentárjában Jobbágy Sándor, a CIB Bank elemzője az interjúval kapcsolatban azt írta, hogy szerinte Matolcsy igyekezett hűteni a piaci várakozásokat. Egyrészt azzal a kijelentéssel, hogy (eddig) nem kapott felkérést az MNB vezetésére, másrészt pedig igen óvatos hangot ütött meg a lehetséges monetáris politikai változásokkal kapcsolatban, hangsúlyozva a konzervatív, óvatos hozzáállás fontosságát. A miniszter szavai lényegében a növekedő piaci aggodalmakra reagáltak, melyek (részben korábbi
kommentárok nyomán) láthatóan hozzájárult az elmúlt hetekben zajló forintgyengüléshez - vélekedett Jobbágy, aki azt is megjegyezte kommentárjában: az új MNB-elnök megnevezése inkább rövid távú piaci reakciót okozhat. A lényeges kérdés a tényleges monetáris politikai változtatások tartalma lesz. Az viszont, hogy lesznek ilyen változások, elsősorban a gazdasági növekedés érdekében, jelenleg nem tűnik kétségesnek - tette hozzá.

Suppan Gergely, a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. senior elemzője szintén reggeli kommentárjában azt emelte ki, hogy a forintra további pozitív hatással lehet, az hogy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a késő esti interjújában cáfolta, hogy az MNB vezetőváltása után jegybanki sokkterápiával, jegybanki likviditáspumpálással, illetve monetáris finanszírozással kellene számolni. Matolcsy mostani nyilatkozata szerint az MNB-nek rendkívül óvatosan kell eljárnia az esetleges új lépésekkel tekintettel az ország magas devizaadósságára és a piacok idegességére. Matolcsy nyomatékosította, hogy a jövőben is teljesen független marad a magyar jegybank és az infláció kordában tartása marad az elsődleges feladata.

Az Equilor a reggeli kommentárjában szintén úgy véli, Matolcsy (és Barroso) erősítette a forintot. Az Equilor elemzői is úgy vélik, hogy a nemzetgazdasági miniszter azzal a kijelentésével, hogy nem kell tartani jegybanki sokkterápiától, általános likviditáspumpától vagy monetáris finanszírozástól, igyekezett nyugtatni a forintpiaci szereplőket. A hazai deviza vesszőfutása ugyanis elsősorban a jegybankelnök-váltás és a várható laza jegybanki politikának volt betudható az elmúlt időkben - véli az Equilor. Matolcsy korábban azt mondta, hogy nyugati (Fed, ECB) mintára élénkíthetné a gazdaságot az MNB, és 12-16 lehetséges eszközről beszélt. Ezúttal is kiemelte, hogy kreatívabban használhatná a központi bank a monetáris eszközöket, de mindezt ügyelve a pénzügyi stabilitásra és a forint árfolyamára. Az euró árfolyama 294 forintig süllyedt a hírekre, a negyed 11 körül pedig 292,33 forintnál járt az euró jegyzése. A forint erősödésében emellett az Equilor elemzői szeirnt az Orbán-Barroso találkozó utáni közös sajtótájékoztatón elhangzottak is benne van.

Sikeres volt a kommunikáció?

A forint erősödéséből egyértelműen úgy tűnik, hogy sikeres volt Matocsy piacnyugtatása - vélekedett a Napi Gazdaság Online kérdésére Ruzsonyi Ákos, a Commerzbank devizapiaci üzletkötője -, hiszen a magyar deviza délelőtt folyamatosan erősödik. Ebből az is látszik, hogy Orbán Viktor tegnapi megjegyzését az IMF-fel kapcsolatban, miszerint a Valutaalap nem hajlandó nekünk FCL típusú készenléti hitelt adni, már dobták is a piacok. Matolcsy interjújának időzítésével kapcsolatban Ruzsonyi megjegyezte: fontos lenne egy jó eurókötvény-kibocsátás, hiszen 2013. február 6-án 1 milliárd eurónyi államadósság jár le.