Gulyás Gergely új időpontot mondott a műanyagstopra

Jövőre, július 1-től tiltják be Magyarországon az egyszer használatos műanyagokat - közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön.
Csernátony Csaba, 2020. május 28. csütörtök, 12:54
Fotó: AFP

A betiltást úgy kell megtenni, hogy az - különösen a jelenlegi nehéz gazdasági helyzetben - ne veszélyeztessen munkahelyeket - mondta Gulyás Gergely az MTI beszámolója szerint.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter lefolytatta az egyeztetéseket, ezután állapodtak meg a jövő évi július 1-jei időpontban, valamint abban, hogy a 15 mikronnál vastagabb vastagabb egyszer használatos műanyagokra vonatkozhat a tiltás. Vagyis a legvékonyabb, zöldéges, péksüteményes zacskókra várhatóan nem vonatkozik a korlátozás. Gulyás azt is elmondta, hogy tízmilliárd forintot bocsátanak a vállalkozások rendelkezésére a technológiaváltás érdekében.

Korábban még más volt a terv: az Innovációs és Technológiai Minisztérium május 15-én még tíz műanyagtermék betiltását indítványozta, ezt a kormány elfogadta és benyújtotta az erről szóló törvénymódosítási javaslatot. Pár nap múlva viszont a kormány váratlanul visszavonta, az indok az volt, hogy a tiltás miatt munkahelyek szűnhetnek meg.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Koronat_Orsosra_Mozgalom_2, 2020.05.28 14:02

@europeer: az üveget, súlya miatt, sokkal könnyebb szelektíven gyűjteni és újrahasznosítani mint a legkisebb szél által szétfújt műanyag csomagolásokat, PET-palackokat stb.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2020.05.28 12:59

Az üveg biztos hamarabb lebomlik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html