GVH: legyen szabadabb ára a gyógyszernek!

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a gyógyszerpiaci szabályozás átalakítását javasolja a kormánynak. Eszerint mérsékelni kell az állam befolyását, és piacfelügyeleti hatóságra bízni az ár- és támogatási rendszert - írja a Népszabadság. A vitaanyag lehetővé tenné a patikák közötti árversenyt. A javaslatokat a gyógyszerészek nem fogadták örömmel.
NAPI Online, 2003. január 24. péntek, 08:31
Fotó:


A GVH elemzést készített arról, hogy miként érvényesül a versenyszabadság a hazai gyógyszerpiacon. A dokumentum egyelőre csak vitaanyag. A jelenleginél egyszerűbb, az Európai Unió versenyszabályaival harmonizáló szabályozást javasolnak.

A GVH túlzottnak ítéli az állami beavatkozást a gyógyszerpiac működésébe. Javasolja az orvosságok piacra kerülését, az engedélyezési eljárások olcsóbbá és egyszerűbbé tételét, a kis- és nagykereskedelmi árrés hatósági szabályozásának eltörlését. Az utóbbi helyett a hivatal szerint szerencsésebb lenne, ha a támogatott készítmények esetében a finanszírozó úgynevezett maximált árban egyezne meg a gyártóval.

Javasolják, hogy a kormányzat oldja fel a patikaalapítás szigorú korlátozásait, egyebek mellett ne kössék gyógyszerészvégzettséghez a patikatulajdonlás lehetőségét. Jónak tartanák, ha a vény nélküli szerek egyes csoportjaihoz (láz- és fájdalomcsillapítók) a lakosság gyógyszertárakon kívül, például az interneten, benzinkutaknál, nagyobb bevásárlóközpontok polcain is hozzáférhetne.

HOZZÁSZÓLÁSOK