Gyerek ezrei tűnnek el az ellátórendszerből

Négyezer gyermek szinte minden szociális ellátásától elesik érvényes magyarországi lakcím híján, további ezerötszáz nagyon nehezen fér hozzá az ellátásokhoz, mivel csak települési szintű lakcíme van - írja az mno.hu civil szervezetek Balog Zoltán emberi erőforrás miniszterhez írt nyílt levelére hivatkozva.
Napi.hu, 2016. október 25. kedd, 07:58
Fotó: Napi.hu

A civil szervezetek levelükben rámutatnak,  jelenleg az államilag támogatott egészségügyi ellátásra csak azok a gyerekek jogosultak, akiknek van bejelentett lakó- vagy tartózkodási helyük Magyarországon. Gyest, családi pótlé­kot és rendszeres gyermekvédelmi kedvezményt is csak az a család kaphat, amelyiknek van bejelentett lakóhelye, ahogy az ingyenes intézményi gyermekétkeztetésre is csak ennek birtokában válnak jogosulttá. Ezen felül az úgynevezett települési támogatások igényléséhez (ilyen például a gyógyszertámogatás vagy az átmeneti segély) szintén bejelentett lakó- vagy tartózkodási hely kell - írja a lap.

A civil szervezetek valódi kormányzati koncepciót sürgetnek, lépéseket a lakhatási válság ellen, amely egyre több gyereket sújt. Sok ezer olyan család van, amely hosszú éveken keresztül él szívességi lakáshasználóként vagy olyan albérletben, ahol a tulajdonos nem járul hozzá a lakcímbejelentéshez, és ilyen körülmények közé érkezik a gyerek. A családok egy része ráadásul állandóan költözni kényszerül, így könnyen kieshetnek a gyermekvédelem látóköréből.

HOZZÁSZÓLÁSOK