A gyógyszergyártói befizetéseket a kormány a jelenlegi 12 százalék után a tervezett (a konvergenciaprogramban is megjelölt) 18 százalék helyett 20 százalékra emeli - derül ki a gyógyszertörvény módosítási javaslatából (amelyhez a szokással ellentétben indoklást nem fűztek). Lapunk információi szerint ebből még idén 4,3 milliárd forint plusz bevételre számítanak.

A már közzétett jogszabály tartalmazza, hogy az egészségbiztosítási szerv kizárja a társadalombiztosítási támogatásból a gyógyszert, ha az általa végzett nemzetközi ár-összehasonlítás során megállapítja: annak  termelői ára az Európai Unió tagállamai és az Európai Gazdasági Térségről szóló megállapodásban részes más államokban alkalmazott három legalacsonyabb termelői ár számtani átlagánál legalább 20 százalékkal magasabb. Ugyanilyen következményekkel járhat az is, hogy a készítményt offshore társasághoz tudják kapcsolni.

A Nemzeti Erőforrás Minisztériuma által közzétett, a Napi Gazdaság értesülése szerint holnapig még egyeztetés alatt levő, jogszabály hosszan foglalkozik a gyógyszerek "ismertetésével" (milyen szakemberek, miként tehetik ezt). Az orvoslátogatókat (amelyek után a fizetendő díj megkétszereződik) érzékelhetően igyekeznek keményen kézbe tartani a jogalkotók. Szabályozzák például a szervezhető külföldi programokat.

A reklám, illetve a túl nyomatékos kínálás annyira nagy szálka a kormányzat szemében, hogy ebben az esetben még a betegterhek növelése sem túl nagy ár a megfelelő szankció érdekében. Mint ugyanis az előterjesztésben olvasható: az egészségbiztosítási szerv kizárja a társadalombiztosítási támogatásból azokat a szereket, amelyeknél egy éven belül kétszer fordul elő az e törvény és a rendelet gyógyszer- vagy gyógyászati segédeszköz ismertetésre vonatkozó előírásai megsértése. A feltétel a jogerős elmarasztalás mellett, hogy az adott indikációban rendelkezésre álljon más olyan gyógyszer, amelyhez a beteg a támogatásból kizárt gyógyszer térítési díjánál legfeljebb 50 százalékkal magasabb térítési díj ellenében juthat hozzá.

A bonus malus rendszer is megalapozzák a most közzétett jogszabállyal. Ebben ugyanis szerepel, hogy egy gyógyszer árához eltérő támogatás állapítható meg a gyógykezelést megalapozó egyes betegségcsoportok, és a gyógyszert rendelő egészségügyi szolgáltató által ellátott feladat, valamint a gyógyszer támogatásához előírt szakorvosi javaslat alapján. A kiemelt és emelt indikációhoz kötött támogatási csoportba tartozó betegségcsoportok és indikációs területek megnevezését és a támogatással történő felírásra jogosultak körét az egészségügyért felelős miniszter - az államháztartásért felelős miniszterrel egyetértésben - rendeletben határozza meg. Kiemelt illetve emelt indikációhoz kötött támogatással viszont a hatóanyag alapú fix támogatású csoportból csak a preferált referencia ársávba tartozó készítmény rendelhető.