Gyógyszereket hív vissza a hatóság - ha ilyet vett, sürgősen vigye vissza!

Lehetséges gyógyszercsere miatt hívja vissza a lakosságtól a Carvedilol-Zentiva vérnyomáscsökkentő tabletta két gyártási tételét a gyógyszerhatóság.
Napi.hu, 2016. szeptember 8. csütörtök, 19:12
Fotó: Napi.hu

A gyógyszergyártó értesítette az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetet (OGYÉI), hogy a csehországi gyártási folyamat részeként, a csomagolási folyamat során keletkezett minőségi hiba miatt gyógyszercsere történhetett, ezért a gyártó kezdeményezte az adott gyártósoron csomagolt gyógyszerek piacról való visszahívását.

A hibát Lengyelországban észlelték, az OGYÉI-hez a készítménnyel kapcsolatban Magyarországon tapasztalt minőségi hiba, vagy mellékhatás-bejelentés nem érkezett. A gyártó elővigyázatosságból hívja vissza az összes potenciálisan érintett tételét.

Magyarországon a Carvedilol-Zentiva két gyártási tételét érintheti a minőségi hiba:

Carvedilol-Zentiva 6,25 mg tabletta - gyártási szám: 2010216
Carvedilol-Zentiva 12,5 mg tabletta - gyártási szám: 2510216


Ha a dobozon és a buborékfólián lévő felirat eltér egymástól, vagy a buborékfóliában lévő tabletta külleme eltér a megszokottól, a készítmény érintett lehet a gyógyszercserében. A hatóság arra kéri a betegeket, ellenőrizzék le a gyógyszer csomagolásán a gyártási számot és amennyiben az egyezik az itt felsoroltakkal (2010216, 2510216), akkor hagyják abba a készítmény szedését és vigyék vissza a patikába.

A készítmények visszahívása gyógyszerellátási gondot nem okoz, több más carvedilol hatóanyagú gyógyszer áll a betegek rendelkezésére.

HOZZÁSZÓLÁSOK