A magyarországi infláció további gyorsulását jósolja az MTI által a múlt havi adatsor közzététele előtt kérdezett londoni feltörekvő piaci elemzők zöme, az előrejelzési sáv ugyanakkor rendkívül széles, mert a szakértők eltérő súlyokkal veszik figyelembe az árfelhajtó tényezőket - főleg az üzemanyag-összetevőt -, illetve a lassító bázishatásokat.

A felmérésbe bevont tíz nagy londoni befektetési és gazdaságelemző ház - Deutsche Bank, HSBC, 4cast, Bank of America-Merrill Lynch, Wood & Co., BNP Paribas, Barclays Capital, JP Morgan, Goldman Sachs, Moody's Economy.com - a tizenkét hóra számolt júniusi inflációra szinte példátlanul széles sávban, 3,1 és 4,5 százalék között szóródó prognózisokat adott, 3,92 százalékos előrejelzési átlaggal.

Magyarországon májusban 3,8 százalékos, teljes kosárra kiszámolt éves inflációt mértek.

A kérdezett londoni cégek közül egyedül a 4cast elemzői várnak lassulást, 3,1 százalékos júniusi éves drágulási ütemet jósolva. A gazdaságelemző csoport szakértői szerint a bázishatások erőteljesebben hatnak, mint az árfelhajtó tényezők.

A derűlátóbbak közé tartozik a Goldman Sachs pénzügyi szolgáltató londoni befektetési részlege, amely stagnálást - vagyis júniusra a májusival egyező, 3,8 százalékos éves inflációt - vár. A GS londoni elemzői szerint a magyarországi dezinflációs folyamat az élelmiszer-összetevő váratlan májusi ármegugrása után "lefulladt". Ráadásul az utóbbi néhány hónapban a maginfláció is "beragadt" valamivel a 3 százalékos cél fölötti szinten, az immár négy negyedéve tartó recesszió halmozódó gazdasági hatásai ellenére.

A Goldman Sachs londoni elemzői szerint ha a júniusi infláció is magasabb lesz a vártnál, az már azt eredményezheti, hogy a magyar jegybank (MNB) felülvizsgálja eddigi "igen megengedő" hozzáállását az inflációs kilátásokkal kapcsolatban, ami szűkítheti a kamatcsökkentési mozgásteret. A GS mindenképpen arra számít, hogy az MNB Monetáris Tanácsa óvatos marad. A ház a következő tizenkét hónapra legfeljebb 1,50 százalékpontos magyarországi jegybanki kamatcsökkentést valószínűsít a jelenlegi 9,50 százalékról.

A borúlátóbbak között van a JP Morgan bankcsoport londoni befektetési részlege, amely 4,0 százalékos júniusi inflációt jósolt. A cég szerint az általa várt gyorsulást elsősorban a meredeken emelkedő üzemanyagárak okozzák, de júniusról visszaszámolva meglehetősen alacsony az élelmiszer-összetevő tizenkét havi bázisa is. A JP Morgan londoni elemzői 2009 végére 8,50 százalékos, 2010 végére 7,00 százalékos MNB-alapkamatot valószínűsítenek.