Gyorsult a reálkeresetek növekedése

Az első kilenc hónapban 4,9 százalékkal nőttek a reálkeresetek, így szeptemberben gyorsult a bérkiáramlás, mivel az első nyolc hónap emelkedése 4,6 százalék volt. A KSH szerint a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásoknál, valamint a költségvetési és társadalombiztosítási intézményeknél átlagosan 2,7 millióan álltak alkalmazásban ez 0,7 százalékkal több, mint egy évvel korábban.
Baka Zoltán, 2001. november 17. szombat, 07:00
Fotó:

Az első kilenc hónapban a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) számításai szerint a bruttó nominális átlagkereset 16,9, a nettó átlagkereset 15,3, a reálkereset 4,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Ez azt jelenti, hogy szeptemberben gyorsult a reálkeresetek növekedése, mivel az első nyolchavi növekedés 4,6 százalékot tett ki. A hivatal becslése szerint a gyerekkedvezmény - egy munkavállalóra számítva - a reálkereset további mintegy 1,4 százalékpontos növekedését eredményezte ebben az időszakban.
A nemzetgazdaságban teljes munkaidőben alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete 16,9 százalékkal haladta meg az előző azonos időszakáét. A versenyszférában 16,4 százalékkal nőttek a keresetek, a költségvetés finanszírozta területeken pedig - elsősorban a köztisztviselői illetmények júliustól történő emelése miatt - 18 százalékkal lettek magasabbak az átlagkeresetek.
A nemzetgazdasági átlagos havi munkajövedelem 102 000 forint volt, ez 17 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest. A munkajövedelem kereseten felüli része január-szeptemberben átlagosan 4,7 százalék volt munkavállalónként.

HOZZÁSZÓLÁSOK