Tavaly 900 ezer tonna termést hoztak az almafák Magyarországon, az időjárási hatások miatt ennek idén körülbelül felére számíthatunk - közölte Fórián Zoltán agrárközgazdász az Agroinformmal.

2018-ban a felvásárlási átlagár 26,4 forint volt kilogrammonként, a boltokban pedig 274 forintot is elkértek a gyümölcsért. A szűkös termés miatt az alma már biztosan drágul idén, akár a kétszeres árszintet is megközelítheti a fogyasztói költség.

A szakértő azt mondta, a terméscsökkenés miatt akárcsak a meggy esetében, az alma ára is jelentősen emelkedik majd. Körtéből, szilvábólÍí, szőlőből átlagos a termés, de ezek is drágulni fognak.

Az érő gyümölcsöket (őszibarack, szilva) egyre fokozódó mértékben fertőzi meg a gyümölcsmonília, s a betegség hihetetlen gyorsasággal teszi tönkre a gyümölcsöt - írja egy másik cikkében a szakportál, amely szerint a legnagyobb mértékben az Alföldön nőtt a nedves időszakok után akár 9-11 napig lappangó monília fertőzöttségének szintje. A mostani kánikula előtti időszak további károkat okozhatott, amelynek hatása csak a közeli napokban mutatkozik majd meg. De akár járványosan léphet fel a monília.