Elpusztult a magyar szilvatermés több mint fele

A tavaszi fagyok és az aszály miatt idén 23 ezer és 32 ezer tonna közötti szilvatermés várható, amely jelentősen alulmúlja az átlagos, évi 65 ezer tonnát - derül ki a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) közös termésprognózisából.
Szabó Dániel, 2020. július 21. kedd, 09:11
Fotó: Pixabay

Ahogy arról korábban a Napi.hu is írt, elpusztult a magyar gyümölcstermés 50-80 százaléka. Idén eddig a földeket nem kímélte az időjárás: a gyümölcstermelőket jelentős fagykárok érték március végén, áprilisban, de még egyes körzetekben májusban is, ami kiegészült az aszállyal is.

A hideghatások okozta károkon túlmenően a rendkívül aszályos tél végi, kora tavaszi időjárás a legtöbb termőhelyen tovább rontott a helyzeten - írja a FruitVeb és a NAK beszámolója alapján az MTI. Az idei szilvaszezon a korábban érő, dél- és közép-magyarországi termőhelyeken, a legkorábbi fajtákkal (Katinka, Cacanska rana, Topfive, ) vette kezdetét július első felében, azonban csak kis mennyiségek kerültek egyelőre a piacra. A hazai szilvapiac csúcsa jellemzően július végén indul a Casanska lepotica és a Stanley fajta szüretével, amelyek az összes termés 60 százalékát teszik ki.

Magyarországon 6400 hektáron termesztenek szilvát. A legjelentősebb termesztőkörzetek Bács-Kiskun, Pest és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében találhatók. A három megye adja a hazai termőfelület közel 70 százalékát - részletezték a prognózisban.

A hazai szilvatermés 75-80 százalékát jellemzően a belföldi piacon értékesítik, mintegy 20-25 százalék pedig export. A termés felét a feldolgozóipar hasznosítja, a másik fele frisspiacra kerül.

A hazai friss szilvafogyasztás alacsony, személyenként évente 1,3 kilogrammot tesz ki, ugyanakkor jelentős az ipari feldolgozás, leginkább lekvár, befőtt és pálinka formájában.

A friss szilvaimport 1000-2000 tonna körül alakul, nagyobbrészt Németországból, Macedóniából, Olaszországból és Spanyolországból érkezik. Ezzel szemben a friss szilvaexport jelentős: évente változóan 8000-12000 tonna, amelynek átlagosan felét Németországba viszik, kisebb mennyiség kerül a cseh, szlovák, osztrák, román és lengyel piacra.

A szilvapüré-export fokozatosan csökken, valamint pürét nem is importál az ország. Aszalt szilvából 900-1100 tonna közé tehető az import, amelynek 90 százaléka Chiléből érkezik, az export pedig 200-400 tonna döntően Szlovákiába és Szlovéniába. Növekvő tendenciát mutat a szilvabefőtt-export, míg 2015-ben 250 tonna volt az export, addig 2017-ben és 2018-ban már 1300 tonna körül alakult - jegyezték meg.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

antitroll, 2020.07.23 00:56

@lauda:

A szilvatermést, kajszitermést, őszibarackot egy-egy évben elviszi, vagy megcsapja a fagy... Ezzel együtt kell élni!
A betegségekről:
Sajnos az igaz, hogy egy új betegség jelent meg kb 15 éve Magyarországon és a csonthéjasok egy részét támadja. Ez az úgynevezett szilvahimlő, vagy tudományos nevén plum pox vírus, kertészek hívják még sarka vírusnak is.
Támadja a szilván kívül a kajszi, őszi barackokat. Egyes vélemények szerint előbb-utóbb alkalmazkodni fog más gazdanövényekre is.
Érdekes módon ez nem nyugatról jött, nem "EU-s átok" hanem keletről érkezett. Bulgáriában észlelték először, ha jól emlékszem. Kb 10 év alatt ért el hozzánk.

Ennek a vírusnak kedvez az ültetvény rendszerű termesztés és persze ez is igaz, a ellenőrizetlen nem vírusmentes oltványok utaztatása. Terjedése az egyébként ismert károsítókkal és emberi közreműködéssel történik. A levéltetvek és más szívogató kártevők terjeszthetik egyik fáról a másikra, valamint a metszéskor nem fertőtlenített szerszámok is. Korábban senki nem hallott arról, hogy egyik fáról a másikra áttérés között a metszőollót fertőtleníteni kellene.
A vírus éppenhogy a régi hagyományos fajtákat támadja és teszi tönkre a leghatékonyabban. Ilyen például a legendás besztercei szilva, amelyik hiperérzékeny rá, néhány év alatt termőképtelen lesz tőle. A kevésbé érzékenyek még 10 évig is elkínlódnak, de az utolsó években a termés nagy része már éretlenül lehullik és a megmaradóban sem lesz köszönet! Ízetlen, alacsony cukortartalmú lesz.
Normál esetben a vírus nem tudna ilyen sebességgel terjedni, az ültetvények azonban nagyon kedveznek. A lassabb terjedéssel lenne idő kialakulni a rezisztenciának.
Most nincs más lehetőség, mint a meglévő hagyományos fajtákat lecserélni toleráns, vagy már létező rezisztens fajtákra. Szilvából ilyen például a Jojo, vagy toleráns fajta a TOP END. Mindkettő beltartalmában értékes fajta, tehát ezen nem kell pánikolni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lauda, 2020.07.22 16:08

@balikó1: Nagyon is igazad van !!! Kezdődött a gyümölcsökkel , ami tovább fog gyűrűzni minden haszonnövény felé. Vissza kéne hozni a régi magyar fajtákat, ami tán megoldás lehetne. Csak példaként ezelőtt 50 évvel a szilva mindenhol megtermett!!! Ha akkor valaki azt mondta volna,, eljön az az idő amikor egy vagyont fizetünk kilójáért,hát hibbantnak néztük volna .
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2020.07.21 20:52

"Elpusztult a magyar szilvatermés több mint fele"
Akkor ennyivel kevesebbet fog kidobni a bolt, ami rájuk rohad a drágaság miatt.
Mert Magyarország 1/3-a az EU-s állampolgárok életszínvonalának az 50%-a alatt él.
Vagyis qrva csóri a nép.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

balikó1, 2020.07.21 20:49

Hideg hatások,fagy ,és időjárás? Jó annak aki ezeket a mese dolgokat elhiszi.A valóságban teljesen más történik.A rengeteg behurcolt növény betegségtől,egyre kevesebb ,szilva,barack,meggy ,terem. Miért nem írod le az igazat a történetről?Elég már a mesékből.Mi történt a távoli nyugaton a szilva ültetvényekkel?Mesék helyett tegyél ide igaz történeteket.Hogyan pusztultak ki ott tömegével a fák,és a növények? Áthurcolták ide a betegségeket.Kellett ide Únió? Meg vírus,és vírusfertőzött gyümölcsök..Nézd meg a képet,amit ide tettél? Milyen szilva betegséget látsz rajta?Lepotyog félig zölden ,és éretlen! Foltos,pöttyös szilva.Vírusfertőzött gyümölcsök..(A vásárlónak így is jó? ) Nem ért hozzá?De azt már tudja,hogy baj van!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

balikó1, 2020.07.21 20:41

-Na akkor most,hová lett a hozzászólásom?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html