Gyurcsány nem enged a negyvennyolcból?

Gyurcsány Ferenc negyvennyolc pontban próbálta összefogni kormánya jövő évi feladatait. Egyórás napirend előtti felszólalásával nyitotta meg hétfőn az Országgyűlés őszi ülésszakát.
NAPI Online, 2007. szeptember 10. hétfő, 15:54
Fotó:

A miniszterelnök súlyponti feladatnak tartja a gazdasági növekedést, a munkahelyteremtést, az iskolarendszer megújítását, az egészségügy átalakítását, valamint a hétköznapi biztonság, az "új rend" megteremtésének programját - írta az MTI.

A gazdaságpolitika terén Gyurcsány patriotizmusra szólít fel. A kormányfő ezzel kapcsolatban átfogó kis- és középvállalkozás-fejlesztési és támogatási program indításáról, és a KKV-k 75-80 százalékát adó nem bankképes vállalkozások forráshoz jutásának segítéséről beszélt. Eközben az Ecostat szeptember elején nyilvánosságra hozott felmérése szerint a megkérdezett vállalkozók negyede a KKV-szektor rövid távú pénzügyi helyzetének romlásáról, fele pedig az elvonások és a közvetlen költségek emelkedése miatti várható stagnálásáról beszélt.

A miniszterelnök szerint a kormány 2008. január 31.-ig javaslatot tesz az adórendszer átfogó korszerűsítésére, melynek célja a személyi jövedelemadóban az adójóváírásnak a foglalkoztatás bővítését, a bérek legális emelését ösztönző átalakítása, az adózási rendszer egyszerűsítése, valamint a beruházások ösztönzése.

Mint elhangzott, az "új rend" része az új pártfinanszírozási törvény, az új költségvetési szabályok megalkotása, a képviselői költségtérítés, illetve munkavégzés szigorúbb szabályozása, emellett új intézkedések kellenek a feketegazdaság és a feketemunka visszaszorítására, nulla tolerancia a közbiztonságban, új szankciók az élelmiszerbiztonság területén, szigorúbb fogyasztóvédelem, keményebb szabályok a környezeti károkozókkal szemben, valamint az emberi méltóság védelme, a kirekesztés és a gyűlöletkeltés elleni fellépés terén.

HOZZÁSZÓLÁSOK