Gyurcsány: nem mondták, hogy a jövő válsággal kezdődik

A kormányfő szembesíteni igyekszik ellenfeleit tegnapi mondataikkal.
NAPI Online, 2008. március 13. csütörtök, 11:57
Fotó:

Szakértők bírálják a kormányt a vizitdíj gyors visszavonása miatt - derül ki a Népszava összeállításából. Debreczeni József politikai elemző szerint kétértelmű jelzéseket ad a nagyközönségnek az, hogy a miniszterelnök egyrészt bejelenti: a kormánynak nincs lehetősége és nem is szándékozik a költségvetésből pótolni a vizitdíjat, ám eközben a referendumon szereplő 2009. január 1-jei dátum helyett már április 1-jétől visszavonja azt.

A szakértők egy része a kormány nézőpontjából nézve jó húzásnak tartja az eltörlés előrehozatalát, mert enélkül még majdnem egy évig még azzal ütötték volna, hogy milyen jogon szedi a díjat, amikor a többség leszavazta. Mások úgy vélik súlyos gondot jelent, hogy nagyon gyorsan pótolni kell a kieső bevételt.

Gyurcsány Ferenc eközben szembesíteni igyekszik a referendum támogatóit tegnapi önmagukkal. "Ugye mindenki emlékszik a hétvégi népszavazást megelőző kampányra? - teszi fel a szónoki kérdés a kormányfő blogjában. - Mit is mondott a legnagyobb ellenzéki párt? Azt mondta, ha győznek az igenek, azzal elkezdődik a jövő.
Ehhez képest mi kezdődött el hétfőn? Annak a hangoztatása, hogy az igenekkel válságos helyzetbe kerül a magyar egészségügy, hacsak nem avatkozunk be. Muszáj megkérdeznem: mondta-e valaki a népszavazás előtt, hogy az igenekkel a jövő válság képében fog megjelenni? Mondta-e valaki a koalíciós pártokon kívül, hogy ha igennel döntünk, akkor az háziorvosokat, szakorvosokat, kórházakat sodorhat válságos pénzügyi helyzetbe? Én nem emlékszem ilyesmire. Ezzel szemben arra emlékszem, hogy az elmúlt egy évben ezerszer elhangzott: a vizitdíj és a napidíj olyan sarc, amelyből ráadásul nincsen érdemi bevételük a kórházaknak és nincsen érdemi bevételük a háziorvosoknak. Az orvosi kamara elnöke nem egyszer érvelt úgy, hogy nem jelentős az a bevétel, ami ebből befolyik. De ha nem jelentős a bevétel, akkor miért kell most kompenzálni? Valaki valamikor nem mondott igazat."

HOZZÁSZÓLÁSOK