Gyurcsány: Tévedtem

A miniszterelnök a lehető legkisebb időeltéréssel hajtaná végre az áfaemelést és az szja-csökkentést.
NAPI Online, 2009. február 5. csütörtök, 10:32
Fotó:

"Szívesen megismétlem akár tizedszer is, hogy hibás döntés volt az ötéves adócsomag. Tévedtem" - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a HVG-nek adott interjúban. A kormányfő kijelentette: 2006 óta mást sem tesz, mint arra próbálja rávenni az országot, lépje át saját árnyékát, menjünk előre, változtassunk a dolgokon. Az euróbevezetés dátumára vonatkozó kérdésre úgy fogalmazott, hogy a hitelesség érdekében először három-négy éves nemzeti program kell, feszes gazdaság- és társadalompolitikáról, alacsonyabb újraelosztásról, szerkezeti változásokról, fenntartható pályáról.

"Orbán nem mumus, akivel ijesztgetni kell az országot, hanem a nemzeti radikalizmust, a tekintélyelvű antidemokratizmust és a fundamentalista konzervativizmust megtestesítő és azzal reálisan fenyegető politika első számú vezetője. A veszély nem a személyből, hanem politikájából fakad. Politikai bátorítást és legitimációt a Jobbik a Fidesztől és annak vezetőitől kapott" - jelentette ki a kormányfő.

Az államháztartás egyensúlyának helyreállítását a HVG ahhoz a helyzethez hasonlította, amikor attól, aki összekoszolja egy társasház liftjét, el is várható, hogy utána fel is takarítson. E felvetésre Gyurcsány úgy fogalmazott: "Ez csak úgy lenne igaz, ha a lakótársak, akik most szóvá teszik a dolgot, s nem mellesleg szemeteltek eleget 2001-2002 táján és azt követően is, nem akadályoznák a takarítót. Az nem megy, hogy míg a kezemben felmosórongy van, ők felrúgják a vizesvödröt".

A segély helyett munkát program kapcsán a miniszterelnök kijelentette: "a szociális segélyben részesülő 200 ezer személynek durván az egyik fele még ha akarna, sem tudna dolgozni. Nekik változatlanul segélyt kell adni. Aki viszont tud dolgozni, annak elsősorban munkát kell adni. Ahol a versenypiac nem képes felszívni a munkaerőt, ott helyi, közösségi munkahelyeket fogunk teremteni".

Az áfaemelési tervekről Gyurcsány Ferenc elmondta, nincs elegendő más forrás az szja- és a tb-teher csökkentésére. "Recessziós környezetben, és most az van, bármelyik adót csak úgy tudjuk csökkenteni, ha más adónemet ezzel egyidejűleg növelünk, illetve kiadásokat csökkentünk." Hozzátette: az áfaemelésnek és az szja-csökkentésnek egy pillanatban, de legalábbis a lehető legkisebb időeltéréssel kell bekövetkeznie.

HOZZÁSZÓLÁSOK