Az ÁSZ feladata, hogy ellenőrzései révén közpénzeket takarítson meg és az állam vagyonát gyarapítsa. A hibák feltárása mellett a jó gyakorlatok bemutatására is törekedni kell, ezáltal hozzájárulva a „jó kormányzáshoz" - mondta Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke a szervezet 2011-2015 között stratégiájának bemutatásán.


Nem elég, hogy egy szervezet kritikát gyakorol, a jó kormányzáshoz hozzá kell járulnia - ez a számvevőszékek nemzetközi szervezetének (INTOSAI) egyik új ajánlása, amit a gazdasági váláság kényszerített ki. A stratégia alapelve, hogy a számvevők továbbra is elfogulatlanul végezzék munkájukat - szögezte le az ÁSZ elnöke. Domokos utalt arra, hogy az új stratégia nem a levegőben lóg, hanem az elmúlt évek munkájára épül.



Az ÁSZ publikálta az idei ellenőrzési tervét - ennek felét a kötelező feladatok teszik ki, mint a költségvetés előzetes véleményezése a tavalyi zárszámadás minősítése, vagy épp a MNV Zrt. éves ellenőrzése költségvetéshez kapcsolódva. A számvevők idén elhagyják a jegybank évenkénti ellenőrzését - és áttérnek a kétévesre - mondván az évenkénti ellenőrzés korábban sem hozott új eredményeket - ráadásul az MNB-ben felügyelő bizottság is működik. A felszabaduló ellenőrzési kapacitásokkal a természeti katasztrófák elhárításával kapcsolatos kormányzati munkákat ellenőrzik - de nem az ipari katasztrófákét - tette hozzá Domokos.



Az önkormányzati ellenőrzések kiválasztásában módszert váltott az ÁSZ, áttér a kockázat alapú kiválasztásra. A módszertan kidolgozása két-három hónapot vesz igénybe, így most még nem lehet tudni, hogy mely önkormányzatok számíthatnak ellenőrzésre.

A kiválasztás szempontjaiban szerepet játszik majd az önkormányzatok nagysága, az eladósodottság. Addig is az önkormányzati ellenőrök kapacitását a főváros vizsgálatának célellenőrzése köti le, különös figyelemmel a fővárosi cégek ellenőrzésére, így a BKV átvilágítására, illetve a főváros adóssághelyzetének átvilágítására.



Az ÁSZ az idén az államháztartási körön kívülre utalt állami pénzek felhasználását is fokozottabban ellenőrzi, így például sor kerül a Nemzeti Civil Alapprogram, a megszüntetésre ítélt állami felügyeletű közalapítványok 2009-2010-es gazdálkodásának vizsgálatára és minden ellenzéki párt ellenőrzésére. Az idén mind a három ellenzéki párt (MSZP, Jobbik, LMP) megkapja a kétévenként esedékes soros ÁSZ ellenőrzést - ám a kormánypártok gazdálkodását idén nem ellenőrzik. A MSZP pártalapítványa, a Gyurcsány Ferenc vezette Táncsics Alapítvány külön célellenőrzést kap - egyetlenként a működő pártalapítványok közül.