Ha ilyen pudingot vett a gyereknek, vigye vissza! - Mutatjuk a képeket

Fertőtlenítőszerrel szennyezett édességet találtak.
MTI-Eco, 2014. október 25. szombat, 09:40

Magas hidrogén-peroxid tartalom miatt Kid's World Dessert elnevezésű csokoládé-vanília ízű pudingot vontak ki a kereskedelmi forgalomból kilenc európai tagállamban, köztük Magyarországon is - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A Nébih közleménye szerint a játékkal - például lófigurával - tojás alakúra összecsomagolt termékeket az Európai Unió élelmiszerekre és takarmányokra vonatkozó gyors veszélyjelző rendszerén (RASFF) érkezett riasztás alapján hívták vissza.

A tájékoztatás szerint a meglepetésjátékot is tartalmazó terméket Dairy 4 Fun márkajelzéssel, Kid's World Dessert elnevezéssel kilenc európai tagállamban, köztük Magyarországon is forgalomba hozták. Az érintett üzletláncok haladéktalanul levették a polcokról a kifogásolt élelmiszereket, és intézkedtek a fogyasztókhoz eljutott termékek visszahívásáról.

A forgalmazó aláhúzta: csupán 1-1 fogyaszthatósági idő érintett a termékvisszahívásban. Ez azt jelenti, hogy az érintett KID´s WORLD ZOO 70.0 g (tételazonosító: 14.12.2014 / 143951) és KID´s WORLD HORSE 70.0 g (tételazonosító: 6.12.2014 / 143811) elnevezésű élelmiszereket a fogyasztók a vásárlás helyére visszavihetik.

Az intézkedések végrehajtását a hatóság ellenőrzi.

Az érintett termékek fotója megtekinthető a hivatal weboldalán, idekattintva.

A Nébih közleményében emlékeztet rá: a hidrogén-peroxidot erős oxidáló hatása miatt fertőtlenítőszerként és színtelenítőszerként használják. A nagy koncentrációban maró és irritáló hatása miatt előfordulása élelmiszerben nem engedélyezett, abba csak helytelenül végzett fertőtlenítésnél, technikai hiányosságból vagy tévedésből, véletlenül kerülhet be.

A tájékoztatás szerint az eddigi információk alapján vásárlói reklamáció nem érkezett, és megbetegedés sem történt. A termékben mért hidrogén-peroxid koncentráció (25 mg/l) a töredéke a gyógyászatban vagy fertőtlenítőszerként alkalmazott mennyiségnek, így a készítmény fogyasztása várhatóan nem okoz egészségi problémát, de a jogszabályi előírások szerint a hidrogén-peroxid ilyen mennyiségben fertőtlenítőszer-maradékként sem fordulhat elő.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

unortodox, 2014.10.25 21:52

..minden élelmiszerhamisítót át kell adni az Isis-nek ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html