Háborognak a nyugdíjasok - ez kevés lesz

A rendszerváltás utáni időszak legalacsonyabb nyugdíjemelését ígéri a kormány 2017-re - közölte a Nyugdíjasok Országos Szövetsége, amely tiltakozását fejezte ki a tervezett nyugdíjemelés mértéke, módja és indoklása ellen.
Napi.hu, 2016. április 20. szerda, 10:47
Fotó: Napi.hu

A nyugdíjas társadalom elkeseredéssel és felháborodással fogadta Varga Mihály miniszter minapi bejelentését a 2017. évre tervezett nyugdíjemelés tárgyában - írta közleményében a Nyugdíjasok Országos Szövetsége.

"Elkeseredtünk, mert ismét megtapasztalhattuk, hogy döntöttek rólunk - nélkülünk. Emlékeinkben jól él az Idősügyi Tanács működésének azon időszaka, amikor minden lényeges, - kedvező és kedvezőtlen -, korosztályt érintő döntésnél jelen volt és érdemben befolyásolta a döntéseket a nyugdíjas érdekvédelem.

Elkeseredtünk, mert a rendszerváltás utáni időszakban (mióta létezik szabályozott évenkénti nyugdíjemelés) 2017-ben fogjuk a legalacsonyabb nyugdíjemelést kapni!

Felháborodtunk, mert a tervezett intézkedés indoklására olyan érveket hozott a kormány, amelynek véleményünk szerint nincs köze a nyugdíjas fogyasztói szokásokhoz, érdemben nem befolyásolják azokat.

Felháborodtunk, mert értelmetlennek tartunk 8 hónappal korábban közreadni egy olyan tervezett lépést, amely nem számol a hátralévő hónapok gazdasági és politikai folyamatainak valóságos alakulásával.

Mindezekre tekintettel - a szövetségünkhöz eljuttatott véleményekre alapozva - a Nyugdíjasok Országos Szövetsége tiltakozását fejezi ki a tervezett 2017. évi nyugdíjemelés mértéke, módja és indoklása ellen.

Ugyanakkor kifejezésre juttatjuk: a társadalom valamennyi rétege, nyugdíjasok és leendő nyugdíjasok egyaránt abban érdekeltek, hogy a mainál egy sokkal igazságosabb, méltányosabb, tervezhetőbb, átláthatóbb, és fenntartható nyugdíjrendszer épüljön ki Magyarországon. Az elmúlt negyed század sok nemes szándékot és értékes megoldást hozott a felszínre az idősek jobb közérzetét, biztonságát érintő kérdésekben, úgyhogy van miből meríteni. Emlékeztethetnénk a krízis helyzetben lévő idős emberek sorsát enyhítő segélyezés intézményes gyakorlatára, vagy az éves nyugdíjemelésnél számba vett nyugdíjas inflációra és az aktívak bérnövekedésére is figyelő úgynevezett svájci indexálás közbékét szolgáló rendszerére.

Aktívak és inaktívak, dolgozók és nyugdíjasok - mindannyian egymásra vagyunk utalva. Ezért közös ügyünk, hogy méltányos mértékben részesüljünk a megbecsülésből, az anyagi javakból, s hogy együtt tegyünk a mai és a majdani idősek biztonságát megalapozó nyugdíjrendszer kimunkálásáért. Ehhez az alkotó munkához partneri "jobbot" nyújt a Nyugdíjasok Országos Szövetsége 130 ezres tagsága" - írta közleményében a szervezet.

A Nyugdíjasok Országos Szövetsége 1988-ban alakult korosztályos érdekvédelmi szervezet, 36 tagszervezettel, országos lefedettséggel, a tagszervezetekben mintegy 130 ezer taggal.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megfigyelt, 2016.04.24 12:20

@pastorius: és @rw2.

Nem sikerült a kérdésemre választ kapni.
Meg magyarázom a lényeget.
A kor előrehaladtával romlik az emberek memóriája ,de igen nagy különbség van közöttük-közöttünk, ez a korral jár és nem betegség,természetes folyamat. A demencia az amiben TI szenvedtek ...ÉSZ-ÉRTELEM NÉLKÜLISÉG. ez betegség hasonló a HÜLYESÉGHEZ .
Egyetlen értelmes megállapításotok nincs csak a mocskolódás.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megfigyelt, 2016.04.24 11:54

@magyarmertkel: JAVASLOM FIGYELMESEN OLVASSA EL MÉG EGYSZER ,MERT A LÉNYEG LE VAN ÍRVA . Amit időnként gondolok erről a CSÜRHÉRŐL azt nem merném leírni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

magyarmertkel, 2016.04.24 10:00

@megfigyelt: Nagyapa! Azt olvastam ki a beírásából amit lehetett. Amit nem tetszett leírni, azt csak találgatni lehet. Elárulom magának, hogy mind a rokonságom, mind az ismeretségi köröm igencsak kiterjedt. Ez nemcsak a lakóhelyemre vonatkozik, mivel a munkám is mindig olyan volt, van ami ezt szükségessé és lehetségessé tette. Igazságtalanság nagyon sok van, és annak nagyon jelentős részébe kénytelenek vagyunk beletörődni, ha békében akarunk élni. Persze aki politikus annak muszáj harcolni vagy legalábbis kéne, mivel ez a munkája. Sok sikert kívánok.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megfigyelt, 2016.04.24 09:04

@magyarmertkel: Soha nem írtam olyat mint amit ÖN megpróbál kiolvasni a beírásomból- Az életben nem írtam olyat ,hogy vegyék el az ingyen utazást ,hanem azt hogy a gyerekek ugyanannyit fizessenek mint a nyugdíjasok ,jelentős különbség.
A világ legaránytalanabb-legigazságtalanabb nyugdíj rendszerét könnyen arányossá lehetne tenni ,azt tudta ORBÁN VIKTOR is amikor 2009 őszzén azt nyilatkozta ""VISSZATÉRÜNK A 2002-ES NYUGDÍJ MEGÁLLAPÍTÁSHOZ ""nem tért vissza mert több mint 20 %-al csökkent a népszerűsége- A mindenkori kormányoknak a hatalom a fontos nem az igazságosság. Remélem ÖN nem tartozik azok a HÜLYÉK közé aki egyetért azzal hogy aki 30 %-al kevesebb ADÓ-JÁRULÉKOT fizetett az jogosan kap 40 %-al magasabb nyugdíjat , mert most ez az arány van. Fónagy János államtitkár 2002-ben ment nyugdíjba a 2013-évi havi nyugdíja 197 186 ft volt szemben azzal aki 2013-ban ugyanolyan feltételekkel ment nyugdíjba annak 340 000 ft feletti a nyugdíja.
Arra ÖN nem gondol ,hogy az aktívak legyenek olyan helyzetbe hozva ,hogy normális életet tudjanak a családnak biztosítani.
Sajnálhatja ,hogy olyan szűk látókörű és nem ismer olyan középkorú kétgyerekes családot ahol a négy nagyszülő mind meghalt én ismerek.
A nyugdíj arányossá tételét igen is komolyan gondolom,természetesen tudom azt is hogy ettől a CSÜRHÉTŐL nem várható el aki az egykulcsos adó teherviselését igazságosnak tartja.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

magyarmertkel, 2016.04.24 06:50

@megfigyelt: Mit szeretne nagyapa? Hogy vegyék el a nyugdíjasok ingyen utazását? Ez maga szerint mennyi megtakarítást jelentene a közlekedési vállalatoknak? Miért jó az a BKV busznak, hogyha üresen megy?
Abban egyet lehet érteni, hogy a nyugdíjszámításokban rengeteg az igazságtalanság, de hogy akarná ezt korrigálni? Visszamenőleg? Ezt nem gondolhatja komolyan. Azt el tudnám képzelni, hogy legyen egy maximálás. Az emelés meg ne százalékos, hanem mindenkire egy összegű legyen. Majd, ha lesz emelés. Persze ezzel is azok járnának jól, akik nem nagyon tettek az asztalra. Inkább ez mint jövedelem a semmittevőknek.
Az unokái ha keveslik a pénzüket dolgozhatnak többet, de vállalhatnak még egy gyereket s azonnal kapnak tízmillió forintot, ami még manapság sem kevés annak aki csak munkával tudja megkeresni. De ha rászorulnak az unokák kaphatnak napi háromszori étkezést is. Egy ismerősöm mondta, aki óvodában dolgozott, hogy hétfőn farkaséhesen mennek a gyerekek óvodába, mellesleg egy kisebbségi sincs ott, csak hogy egyértelmű legyek, mivel az anyukák nem főznek. / tisztelet a kivételnek, mert biztos, hogy olyan is van./
Ha azt szeretné, hogy gyakrabban meglátogassák az unokák, miért nem fizeti ki nekik a buszjegyet? Mások is ezt csinálják. Akkor megtudhatná, hogy akkor sem látogatják gyakrabban ha maga fizeti az útiköltséget.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html