Hadiállapot a magyar hadiiparban

A következő tíz évben a magyar hadiipari megrendelések a korábban vártnál kisebb ütemben, legfeljebb a jelenlegi háromszorosára nőhetnek. Az iparág hazai gyártói más piacokon is megjelennek.
Vigh György Zsolt, 2005. május 26. csütörtök, 17:19
Fotó:

A Magyar Védelmiipari Szövetség (MVSZ) mai éves rendes közgyűlésén a Iváncsik Imre, a HM politikai államtitkára kijelentette, hogy a következő 10 évben a hadiipari megrendelések az idei 30-40 milliárd forintról legfeljebb 100 milliárd forintra nőnek. Az államtitkár ezzel az egy évvel korábbi előrejelzését is kénytelen volt helyesbíteni, miután azóta a katonai költségvetés jelentős szűkítése következett be - hangzott el az MVSZ mai délutáni sajtótájékoztatóján.

A szövetség azt szeretné, ha ebből minél nagyobb arányban részesedhetnének a hazai hadiipari cégek, vagy az ellentételezések kapcsán lehetőség lenne a magyar hadiipari kapacitások kihasználására. Annak érdekében, hogy a szűk magyar megrendeléseket kiegészítsék, az MVSZ aktívabb szerepet vállal a piacteremtésben is.

Magyarország ennek megfelelően már belépett az EPICOS és az Exostar platformokra - mondta Kovács Géza Péter, az MVSZ elnöke, a Dunai Repülőgépgyár Rt. elnök-vezérigazgatója. Az elsőben védelmi ipari, high tech és kettős (polgári és védelmi) feladatú cégek - Magyarországról 80 vállalkozás -, vesznek részt és keresnek globálisan üzleti kapcsolatokat, a másikban konkrétan az amerikai hadiipari fővállalkozóknak lehet kapacitásokat, szolgáltatásokat felajánlani. Az MVSZ terve, hogy a jövőben aktívabban szeretné képviselni a hazai hadiipari érdekeket, ezért alapvetően megváltozik a jövőben szövetség működése.

HOZZÁSZÓLÁSOK