Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Hatalmas bürokráciát generál, hogy a hajléktalanoknak 2018. október 15-étől tilos közterületen életvitelszerűen tartózkodniuk - derül ki a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendeletből. A hajléktalan ingóságait például ideiglenesen tárolni kell valahol, ez a helyi önkormányzat vagy a rendőrség feladata lesz. Erről pedig az illetékes szervnek határozatot kell hoznia, aminek egyebek mellett tartalmaznia kell az ingóságok megnevezését, mennyiségét, valamint a becsléssel megállapított értékét is.

A tárolhatatlan dolgokat viszont megsemmisítik, amiről megsemmisítési jegyzőkönyvet kell készíteni. Ezen például fel kell majd tüntetni a megsemmisítés kezdő és befejező időpontját. Ha azonban a hajléktalan a megsemmisítés után jelentkezik a cuccaiért, akkor a szabály szerint vissza kell neki fizetni az ingóságai értékét. Ebből azonban levonják az ideiglenes tárolás és a megsemmisítés költségeit.

Noha kormánypárti politikusok rendre arra hivatkoznak, a szállásokon van elég férőhely, helyhiány miatt egyetlen hajléktalan személynek sem kell életvitelszerűen az utcán tartózkodnia, a Népszava cikke szerint a téli krízisidőszakban megnyitott szálláshelyekkel együtt országosan mintegy 11 200 férőhely van, a hajléktalan emberek száma viszont ennek legalább két-háromszorosára tehető.

A kormány döntött a hajléktalanellátási tartalékalap létrehozásáról is 300 millió forint összegben. Ez az összeg hivatott biztosítani, hogy a nappali melegedők és az éjszakai menedékhelyek nyitvatartása illeszkedjen egymáshoz. Lesz egy úgynevezett első befogadóállomás is, ahol az "akut" helyzetben lévő rászoruló olyan ellátást kap, hogy valamelyik ellátó fogadni tudja. Az országban a nappali melegedők nyitvatartása pedig 6 órásról 10 órásra nő majd.

Az október 15-től érvényes szabályok szerint szabálysértés miatt közérdekű munka szabható ki a hajléktalanra, de ha az elkövető ennek elvégzését nem vállalja, akkor elzárással is sújtható. Ha 90 napon belül 3 alkalommal is figyelmeztetniük kell a rendőröknek a hajléktalant, megindítják az eljárást ellene.

A fotó forrása: Napi.hu/Szabó Dániel