Haladékot kapnak a rossz kémények működtetői

Ha a kémény nem megfelelő minőségű, de a ház tulajdonosa 30 napon belül megrendeli annak műszaki vizsgálatát, és a kémény nem minősül a vagyonbiztonságot közvetlenül veszélyeztetőnek, akkor a kéményseprőnek nem kell intézkednie - a kormány így módosította a kéményseprő-ipari tevékenységet szabályozó rendeletét.
Németh Géza, 2017. szeptember 12. kedd, 16:04
Fotó: Napi.hu

A Magyar Közlönyben megjelent rendelet eddigi szövege így szólt: ha a kéményseprő a jogszabály szerinti műszaki vizsgálat nélkül vagy a műszaki vizsgálat során nem megfelelő minősítés ellenére működtetett kéményt (égéstermék-elvezetőt) használ és a kéményseprő az életet és a vagyonbiztonságot közvetlenül fenyegető veszélyt észlel, akkor soron kívül, de legkésőbb három munkanapon belül értesíti az első fokú tűzvédelmi hatóságot, valamint - gázfogyasztó készülék esetében - a földgázelosztót is.

Az új szabály szerint, ha a kéményseprő műszaki vizsgálat nélkül működtetett kéményt talál, akkor nem kell azonnal jelentenie azt, amennyiben az nem minősül életet és vagyonbiztonságot közvetlenül veszélyeztető szabálytalanságnak. Egy feltételt azonban támaszt a jogszabály: a tulajdonosnak 30 napon belül meg kell rendelnie a kémény műszaki vizsgálatát.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tarosPifta, 2017.09.12 19:13

Tiltsák be a kéményeket!
Mégtöbb fagyhalált akar a népírtó magyar politikus.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html