Az egészségügyi ellátással összefüggésben Európában és ezzel együtt hazánkban is az antibiotikum rezisztencia jelenti a legnagyobb betegbiztonsági kockázatot: világszerte egyre gyakrabban fordulnak elő a különböző gyógyszereknek ellenálló baktériumok. Az ilyen kórokozók kialakulásában a helytelen illetve túlzott antibiotikum alkalmazás játszik szerepet. Egy esetleges fertőzés megelőzésében, illetve a terjedés megfékezésében a helyes kézhigiénés gyakorlatnak van kiemelt szerepe  - írta a kézmosás világnapja alkalmából az ÁNTSZ.

A magyar járványügyi megfigyelő rendszer adataiból kiderül, hogy 2012. január 1. és december 31. között több mint 2 800 beteget ápoltak kórházban olyan fertőzés miatt, amit multirezisztens kórokozó okozott. A multirezisztens kórokozókkal összefüggésbe hozható fertőzések hasonló - vagy akár súlyosabb - problémát jelentenek az EU többi tagállamában is.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2009-ben kampányt indított Ments életeket: Moss kezet! címmel, azóta minden évben május 5-én szervezik meg a Kézhigiénés világnapot. Az idei világnap kiemelten foglalkozik a helyes kézhigiénés gyakorlat szerepével az antibiotikummal szemben ellenálló baktériumok terjedésének megakadályozásában. A programhoz hazánk is csatlakozott.

Bár a program elsősorban az egészségügyi ellátásban dolgozókat célozza, a fertőzések megelőzéséért a lakossági is sokat tehet. Így például ha kórházba megy valaki beteglátogatóba, minden esetben mosson alaposan kezet. A helyes kézhigiénés gyakorlat alkalmazásával pedig maguk a betegek is hozzájárulhatnak az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések visszaszorításához - írta az ÁNTSZ.