A szervezet a szaktárca hétfői állásfoglalására reagált. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma közleményében akkor azt írta: bíznak abban, hogy az ellenállásból megértés lesz, mert a változások a hallgatókért és nem ellenük vannak. Az államtitkárság szerint míg korábban 50 ezer diák tanulhatott ingyen, mostantól akár 100-120 ezer is megteheti ezt.
A Hallgatói Hálózat úgy fogalmazott: "nem, nem lesz megértés. Ugyanis nincs mit megérteni. A barbár, átgondolatlan, központosított reformnak nevezett felsőoktatási koncepció mögött nincsenek észérvek". A szervezet hazugságnak nevezte, hogy az állam mindenkinek kifizeti a felsőfokú tanulmányait ösztöndíj, részösztöndíj, diákhitel formájában.

Az állam csak és kizárólag 10 480 ösztöndíjasnak, a lakosság egy ezrelékének fedezi a tanulmányait. Mindenki másnak tandíjat kell fizetnie, méghozzá az egyik legmagasabbat Európában - írták, hozzátéve: az a Fidesz vezeti be a tandíjat, amely 2008-ban leszavaztatta a jelenleginek egy sokkal csekélyebb mértékű formáját.

Álláspontjuk szerint a kormány a lakosság még nagyobb mértékű eladósodását ösztönzi. A HaHa szintén hazugságnak nevezte, hogy az állam nem takarékoskodni akar, hanem a források hatékonyabb, eredményesebb felhasználására törekszik. Ha ez így lenne, nem zárná ki a társadalom legnagyobb részét a felsőoktatásból, egy még szűkebb elit kiváltságává téve azt - tették hozzá. A HaHa felszólította a kormányt, hogy "hagyja abba a hazudozást, és kezdje el fölfogni, hogy amit az oktatással művel, azt nem csak saját maga ellen, de az ország" ellen is teszi.