Ismét vizsgálhatja a repülőtéri földi kiszolgálótársaságok kartellezésének lehetőségét a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), miután újabb feljelentés érkezett a hatósághoz - írja a Magyar Nemzet. A botrányos ügy egészen a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. vezérigazgatójáig, Szivek Norbertig érhet.

A napilap információi szerint a GVH-hoz szerdán érkezett egy beadvány, amelyhez három hangfelvételt csatoltak bizonyítékként. Ezek egyikén Szivek Norbert és Kisvári János, az MNV fennhatósága alá tartozó, állami Malév Ground Handling (MGH) Zrt. 2016 októberében leköszönt vezérigazgatója vitatkozik.

Fontos előzmény, hogy a beszélgetés előtt körülbelül két héttel született döntés Kisvári menesztéséről, és egy nap telt el azóta, hogy Kisvári János a versenyhivatalhoz fordult, jelezve: állítólag az MGH török kézben lévő versenytársa, a Celebi Ground Handling Hungary Kft. azzal kereste meg az MGH-t, hogy áraikat egyeztessék. Kisvári szerint ez kartellezés lett volna, a felvétel alapján.

Alpári stílus

A valószínűleg mobiltelefonnal, titokban készült felvételen jól hallható, ahogy - az újság által azonosított - Szivek számon kéri Kisvárin, miért fordult a Gazdasági Versenyhivatalhoz, sőt, a beszélgetés végén az is elhangzik az MNV vezérének szájából, hogy a Malév GH csak nyert volna, ha együttműködik a Celebivel. Szivek Norbert a felvétel tanúsága szerint számon kérte Kisvárit, mert jelentette az esetet.

Kisvári válaszában jelezte, hogy a Celebi részéről "Taner" - aki vélhetően Taner Sari, a török vállalat vezérigazgatója a Magyar Nemzet szerint - kereste meg azzal, hogy egyeztessék ajánlataikat. A menesztett cégvezető úgy vélte, ha ez máshonnan derülne ki, ha más tett volna feljelentést, úgy az MGH került volna bajba. - "Te ilyen önkéntes rendőr vagy?" - reagált a lap által készített leirat szerint Szivek, aki a beszélgetés során nemcsak szakmai, hanem emberi megvetéséről is biztosította tárgyalópartnerét az állítólagos hangfelvételen.

A Magyar Nemzet megkeresésére lapzártáig sem az MNV, sem Szivek Norbert, sem a GVH nem reagált az ügyre, a Celebi, ahogy korábban, úgy ezúttal is tagadta a kartellezés vádját. Az MGH-vezére, Kisvári sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarta az állítást.

Belső kör

Szivek Norbert az MNV vezéreként óriási vagyon gondozásáért felel: a szervezet weboldalán közzétett legutóbbi, 2016-os független könyvvizsgálói jelentés szerint az alá tartozó cégek összértéke 10 776 milliárd forint volt, saját vagyona további közel 8,1 milliárd forint. Mivel számos állami vállalat vezetőtestületének is tagja, az MNV-vezér havi jövedelme becslések szerint 7,5 millió forint lehet (legalábbis a Magyar Nemzet szerint).

Eközben hivatali feladatinak ellátása mellett magánvállalkozásai vannak. Egyik legfontosabb üzlettársa Tiborcz István, akivel különböző cégeken keresztül közös érdekeltségükbe tartozik a Budapest belvárosában található, az egykori Mahart-székházat is magában foglaló épületegyüttes. Szivek másik érdekeltsége, a Lexan Holding Zrt. lakóparkot épít a XIII. kerületi Duna-parton.

A fotó forrása: Stocksnap.