Júniusban 4952 új személygépkocsit helyeztek forgalomba, amivel a hathavi mennyiség 27 781 darabra emelkedett, azaz az újautópiac - a január-májusihoz hasonlóan - 20 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest és 29 százalékkal 2010 azonos időszakához viszonyítva - derül ki a DataHouse legfrissebb adataiból. A júniusi darabszám 2009 óta nem látott csúcsot jelent - igaz, ez év januárjában is közel ennyi új autóra került rendszám, a kedvezőbb regisztrációs adó miatt átcsúsztatott forgalomba helyezések miatt.

Mindez azt is jelenti, hogy a tavalyinál kisebb kilengések mellett, magasabb szinten, havi 4,5 ezer fölött látszik stabilizálódni az újautó-darabszám. A növekedés üteme  jónak számít európai összehasonlításban - az EU-ban az öthavi tempó a legnagyobbnak számított -, de a PwC által korábban megkérdezett autókereskedők így sem optimisták és az év egészére stagnálást várnak.

Továbbra is úgy gondoljuk, hogy az év végére a piac növekedése meghaladja a 2011. évi szintet, és hónapról hónapra pozitív trendet mutatva végül is az előre jelzett 10-15 százalékos növekedést fogja hozni 2012-ben - kommentálta az adatokat Erdélyi Péter, a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének (MGE) elnöke. Hozzátette: óvatos örömmel látják, hogy a trend a kilábalás felé mutat akkor is, ha a volumen még alatta marad annak, ami a szakma fenntartásához a jelenlegi formában elegendő lenne. Az MGE feltételezése szerint a piac növekedését a januárra áthozott forgalomba helyezések mellett a céges piac élénkülése (amelyet a bérlet áfa-visszaigényelhetősége és a már régebben időszerű flottacserék megindulása is motivál), valamint a magánvevők lassú visszatérése generálja.

Visszatérve az adatokhoz, a kishaszonjárművek esetében a június tempós növekedést hozott a májusi csökkenés után, így a hathavi, közel 5,4 ezres darabszám 12 százalékkal múlja felül 2011 azonos időszakának adatát. A nagyhaszonjármű-piac júniusban is folytatódó élénkülése növekedésbe fordította a hathavi teljesítményt, ami 2,1 eladott járművet jelent. Az új buszok iránti kereslet zuhanása eközben fokozódott: a júniusi, mindössze 5 darab pontosan fele az egy évvel korábbinak, a hathavi 28darab pedig kétharmados zuhanást takar mind 2011-hez, mind 2010-hez képest. Elmaradásban van a motorkerékpár-piac is, az eladások júniusi szűkülésével együtt a hathavi 1077-es darabszám éves összevetésben 9 százalékos mínuszt takar.