Három éve nem volt ilyen az államháztartásban

Januárban újra nőtt a közintézmények lejárt tartozása, miután decemberben hároméves mélypontra esett vissza mutató. A folytatás nem túl biztató.
Papp Zsolt, 2016. február 25. csütörtök, 07:22
Fotó: Napi.hu

Az államháztartás központi alrendszerébe tartozó költségvetési szervek által ki nem fizetett közüzemi számlák, beszállító pénzek állománya 4,2 milliárd forinttal emelkedett, így a lejárt adósság 62,8 milliárd forint volt - közölte a legfrissebb adatokat a Magyar Államkincstár (MÁK).

Decemberben 58,6 milliárd forintra esett az adósság miután az állam több lépcsőben konszolidálta a közintézményeket. Legutoljára 2012 tavaszán volt ilyen alacsony a tartozás - magyarán az állam tartósan arra rendelkezett be, hogy nem fizet határidőre a beszállítóknak.

Tavaly januárban még 98,6 milliárd volt az adósság, ehhez képest némileg javult a helyzet, ám ez nem vigasztalja azokat a cégeket, aki még mindig futnak a pénzük után. A Magyar Államkincstár most nyilvánosságra hozott adatai szerint a 62,8 milliárd forintból 30 nap alatti tartozás 22,5 milliárd forint, 30-60 nap közötti 13,8 milliárd forint, 60 napon túli lejáratú 25,9 milliárd forint, átütemezett tartozás (esedékessége megállapodás alapján későbbi időpontra lett átütemezve) 0,6 milliárd forint.

Nem csak a kórházak nem fizetnek

A tartozásállomány teljes összegéből az állammal szemben fennálló tartozás összege 3,3 milliárd forint, a szállítókkal-szolgáltatókkal szemben fennálló tartozás állománya - amelyből 3,7 milliárd államháztartáson belüli tartozás - 59,5 milliárd forint.

A tartozásállományból 39,9 milliárd forint (az összes tartozás 63,6 százaléka) az egészségügyi intézményeknél halmozódott fel (beleértve a járó- és fekvőbeteg szakellátás intézményeit, az egészségügyi ágazati háttérintézményeket, valamint a klinikai központtal rendelkező felsőoktatási intézményeket). A 39,9 milliárd forintból az állammal szemben fennálló tartozás összege 0,3 milliárd forint, a szállítókkal-szolgáltatókkal szemben fennálló tartozás állománya - amelyből 1,4 milliárd államháztartáson belüli tartozás - 39,6 milliárd forint.

Kisebb a Klik tartozása - látszólag

A MÁK csak a lejárt tartozásokról közöl adatokat, a ténylegesen kifizetetlen számlaállomány ennél 50 százalékkal is magasabb lehet. Erre a legjobb példa a legnagyobb adósa Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) adóssága. A MÁK legfrissebb adatai szerint az iskolafenntartó januárban 11 milliárd forintra nőtt a lejárt adósság - ez egy hónap alatt 931 millió forintos növekedés. Mindeközben Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter azt közölte, hogy a Klik adóssága 17 milliárd forint. Vagyis a 11 milliárdos lejárt adósságon felül 6 milliárdnyi olyan számlán ül az iskolafenntartó, amit a szállítók még benyújtottak - de nem kötelező még kifizetni.

Egymilliárd forint felett tartozó közintézmények (millió forint)

DecemberJanuár
Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik)
10 14211 073
Honvédkórház2 0522 333
Pest Megyei Kormányhivatal1 5452 102
Szegedi Tudományegyetem9862 025
Péterfy Sándor Utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központ1 7851 903
Békés Megyei Pándy Kálmán Kórház1 4901 569
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet1 3761 317
Tolna Megyei Balassa János Kórház1 2001 168
Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház8731 130
Petz Aladár Megyei Oktató Kórház, Győr1 1381 123
Zala Megyei Kórház1 1331 070
Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézet7551 003
Forrás: MÁK

A legnagyobb adósok listáján - kis kivételtől eltekintve - kórházak, illetve klinikát is fenntartó egyetemek vannak - ugyanis krónikus nem fizetés a magyar egészségügy egyik jellemzője. A teljes kórházi adósság újra elérte 40 milliárd forintot, ami a közintézményi adósság kétharmada. A kivételek közé tartozik a második legnagyobb adós Pest Megyei Kormányhivatal - amely többek között a törvények betartásáért felelős. A kormányhivatal 2,1 milliárd forint, a teljes kormányhivatali intézményrendszer 5,6 milliárd forintot nem fizetett ki a beszállítóinak.

A folytatás nem túl biztató: az egészségügy elvileg tavaly egy 60 milliárdos konszolidáción esett át, ennek nyomai sem láthatóak. A kórházi adósságok az idén tovább növekednek. Hasonló a helyzet a Kliknél: a pedagógus kerekasztalon elhangzott olyan kormányzati ígéret - határidő nélkül -, hogy rendezik az iskolafeltartó adósságait. Még ha ez meg is történik, az sem oldja meg az évi 50 milliárdot meghaladó forráshiány, amelyet a Klik hatékonytalansága tovább tetéz.

Legnagyobb januári adósságfelhalmozók (millió forint)

DecemberJanuárVáltozás
Szegedi Tudományegyetem9862 0251039
Klebelsberg Intézményfenntartó Központ10 14211 073931
Bábolna Nemzeti Ménesbirtok-596596
Pest Megyei Kormányhivatal1 5452 102557
Forrás: MÁK

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bulemia, 2016.02.25 16:21

@atombandi:

"az orbán kormány szisztematikusan pusztítja magyarország legnagyobb értékét a humántőkét. se oktatás, se egészségügy nincs..."

Erős mondat, de nagyon igaz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2016.02.25 15:06

@Daniel Dakota:
attól függ, hogy mondjuk egy látásmentő műtét, amire általában van egy 2 hetes időablak a beavatkozásra elmarad, akkor arra te mit mondasz? meggyógyítani nem volt pénz, a rokkantsági pénzek meg másik zsebből mennek? a várólisták kitűnő példái annak, hogy államilag intézményesítették a korrupciót az egészségügyben, és nem az igény függvényében csinálják a beavatkozásokat, hanem volumenkorlát alapján.

és képzeld, az is lehet beteg, aki naphosszat a stadionban szaladgál. spec storym is van rá, egy meccsen összefejelt két játékos, az egyiket mentő vitte kórházba. meg is halt, na nem a fejelés következményeként, hanem a mentőben összeszedett rezisztens baktérium miatt. sokat nem szenvedett 1 hét alatt lebomlottak a sejtjei, utána beállt a halál. de természetesen minden rendben van, amíg ez újságban nem jelenik meg. akkor majd kirúgnak egy minisztert, de utána sem változik semmi.

az orbán kormány szisztematikusan pusztítja magyarország legnagyobb értékét a humántőkét. se oktatás, se egészségügy nincs...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ptiszai, 2016.02.25 15:00

@Daniel Dakota: Te tróger komcsi.
Neked az kevesebbet jelent,hogy a beszállítókat átveri az állam?
Igazi tróger fideszes felfogás.
Ebből látszik , te és banda élősködő társaid soha nem dolgoztatok versenypiacon. Ott senkit nem lehet átverni te bolsi.USA-ban már lelőttek volna.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bulemia, 2016.02.25 13:32

@Daniel Dakota:

Drága egyetlen cimborám, láttad a számokat, 19-59-százvalahány...

Számolgassál, majd gyere vissza.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Daniel Dakota, 2016.02.25 13:28

@Bulemia: Te írtad, hogy megháromszorozódott, aztán megduplázódott a hiány. Az pedig hatszoros növekedés a matek szerint. :)

Szóval hazudtál? :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html