Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kormány 2019-ben már több mint 1000 milliárd forint adóról mond le kedvezmények formájában. A legnagyobb tétel a családi adókedvezmény, de több mint százmilliárd forint tao-pénz megy a sportegyesületeknek - kezdi összefoglalóját a Zoom.hu a jövő évi adóbevételek elosztásáról szóló cikkét.

A jövő évi költségvetésbe 400 milliárd forint társasági adót fizetnek be a cégek a kincstárba, mellette pedig 211-245 milliárd forint tao-kedvezményként valamelyik választott szervezethez kerül.

Fejlesztetési adókedvezményként 2019-ben várhatóan 45,1 milliárd forintot kapnak vissza a cégek az új beruházásokból, ezzel szemben sportcélra társasági adóból 93,2 milliárd forintot adhatnak a vállalatok, amit a hitelintézetek bankadójából további 18,8 milliárddal kiegészíthetnek. Így csak jövőre adókedvezmények révén 112 milliárd forint kerülhet a sportegyesületekhez - írja a portál.

A számításuk szerint filmtámogatásra 7,9 milliárd forint, 31,2 milliárd forint juthat a színházak, illetve színházi produkciók támogatásra - vagyis kulturális célokra közel 40 milliárd forint mehet el összesen. A legtöbb pénzről a kormány a személyi jövedelemadón (szja) keresztül mond le: a 2361 milliárd forint szja-t szednek be, míg 353 milliárd forintról a kedvezmények formájában lemondanak, ami az szja bevételek 15 százaléka. A családi adókedvezmények 307 milliárd forintot visznek el, nyugdíj-előtakarékosságra és pénztári kedvezményre összesen 28,4 milliárd forintot fordítanak. Míg 127,1 milliárd forintnyi illetéket sem szed be az állam.

A fotó forrása: MTI Fotó/Kovács Tamás.