Harrach Péter elégedett a szociális ágazat béremelésével

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) szerint végre kellő megbecsülést kapnak a szociális ágazatban dolgozók a szociális béremelésnek köszönhetően.
Szász Péter, 2017. február 7. kedd, 11:49
Fotó: Napi.hu

Harrach Péter, a kisebbik kormánypárt frakcióvezetője keddi budapesti sajtótájékoztatóján kiemelte: az ágazat különböző munkaköreit érinti az emelés, így kiterjed a szociális terület mellett a család és gyermekjóléti szolgálatra és az idősek gondozását végzőkre. Ez legalább akkora öröm, mint az egészségügyi dolgozók béremelése  - értékelt a KDNP-s politikus, aki emlékeztetett, hogy 62 százalékos emelés valósulhat meg 2013 és 2018 között.

A rászorulók megsegítése személyes és közösségi ügy. Ez a családban, a karitatív szervezeteknél, önkéntesek által, egyházi közösségekben és az intézményrendszeren keresztül történhet. Az ágazatban közel százezer ember dolgozik, akik elkötelezetten végzik munkájukat, és általában a kisjövedelműek közé tartoznak.

A minimálbér emelése is sokakat érintett, s a polgári kormányok idején mindig jelentős minimálbér növelés valósul meg. 1998 és 2002 között 19 500 forintról 50 ezerre, két és félszeresére emelkedett a minimálbér. A mostani időszakban - 2010 és 2018 között - 88 százalékos növekménnyel lehet számolni, míg a garantált bérminimum 101 százalékkal lesz magasabb.

A Jobbik korrupcióellenes törvényjavaslatáról kérdésre azt mondta: azokat a kormányzati és kormánypárti előterjesztéseket kellett volna megszavazni, amelyek előre viszik az ország ügyét. Ha benyújtják javaslatukat, megnézik, valóban van-e erre szükség, és nincs-e ennél jobb kezdeményezés.

A vagyonnyilatkozatok rendszerét úgy értékelte: az eddigi gyakorlatnak megfelelően működött a rendszer, s aki tisztességesen viszonyul az anyagi kérdésekhez, ott nincs probléma, ezért szerinte nincs szükség változtatásra.

HOZZÁSZÓLÁSOK