Hatalmasat kaszálhatnak, akik a magyar kormány ellen spekuláltak

Nagyon jól jártak azok, akik ellenállva az Orbán-kormány kampányának nem adták fel kötelező magán-nyugdíjpénztári tagságukat hat évvel ezelőtt. A pénztárban lévő megtakarításuk gyarapodása jobb, mint ha állampapírt vettek volna vagy a tőzsdén próbálkoztak volna.
Komócsin Sándor, 2017. május 10. szerda, 10:16
Fotó: Unsplash

A kötelező magánnyugdíjpénztárak befektetési portfóliói jobb hozamot hoztak az elmúlt hat évben, mint a tőzsde vagy az állampapírok - írja a Világgazdaság. A magyar kormány 2011 május-júniusában államosította az ezekben lévő vagyon nagyobb részét, háromezermilliárd forintot, miután kíméletlen reklámkampánnyal meggyőzte a befizetők túlnyomó többségét, hogy jobb ha lemondanak pénztártagságukról.

Akik maradtak, azok közül azok jártak a legjobban, akik növekedési portfólióban tartották a pénzüket. Ezek hozama 53-62 százalék volt 2011 óta, miközben a tőzsde BUX indexe kevesebb mint 46 százalékkal emelkedett, az állampapírokon pedig maximum 51 százalékot lehetett elérni. A kiegyensúlyozott alapok 50-56 százalékot, a kis kockázatúak 22-23 százalékot hoztak a pénztártagoknak.

Annak idején átlagosan 70 ezer forint reálhozamot utaltak át az állami nyugdíjrendszerbe visszalépő  embereknek, míg ha valaki most dönt a visszatérés mellett, akkor átlagosan milliós nagyságrendű reálhozamot kaphat a kezébe.

HOZZÁSZÓLÁSOK