Hatból öt magyar dolgozó ki van égve

Az aktív magyar munkavállalók 86 százaléka kisebb vagy nagyobb mértékben ki van égve – derült ki a Selfmapping HR teszt legújabb kutatásából.
Napi.hu, 2015. május 28. csütörtök, 18:21
Fotó: Napi.hu

A stressz-és kompetenciateszt eredményei szerint az aktív magyar munkavállalók 39 százalékának enyhe/kezdeti kiégéses tünetei vannak, amelyek még könnyen visszafordíthatóak, további 37 százalékuknál már közepes szintű a kiégés, azaz egyre többször vagy tartósan vannak jelen a tünetek, de ezek még csak középsúlyosak, míg 10 százalékuk van a rizikózónában, ahol már erősen érzékelhető a teljesítmény visszaesése, a kapcsolatok romlása, és többen felmondást fontolgatnak.

Mindössze 14 százalékuk van tökéletesen jól, náluk nyoma sincs a kiégésnek. A Selfmapping eredményei szerint a kiégés a legveszélyesebb a pszichés stresszbetegségek közül, ezért érdemes odafigyelni rá és az intő jelekre. A csaknem ezer válaszadó többsége, akiket a teszt a kiégés szempontjából vizsgált, kis- és középvállalatok, valamint multinacionális cégek alkalmazottai, de kis arányban található köztük egyéni kitöltő is.

A kiégés tartós stressz következtében létrejövő fizikai, érzelmi és mentális kimerülés, amely beavatkozás nélkül folyamatosan súlyosbodik. A munkavállalók nagy részének fogalma sincs arról, hogy ki van égve, pedig a tünetek könnyen észrevehetőek - véli Marik Ágnes, a Selfmapping szakmai vezetője szerint. Ennek jele a türelmetlenség, ingerültség, rugalmatlanság, az emberi kapcsolatok romlása. A kiégésben szenvedő ember egyre közönyösebb a munkájával és másokkal, valamint önmagával szemben, és egyre kevésbé képes kipihenni magát. Először elég a hétvége a feltöltődésre, aztán már csak egy hosszabb szabadság, végül már az sem. A felmondás oka gyakran az ebből a helyzetből való menekülés, enélkül ugyanis bekövetkezhet a végállapot, az vitális kimerülés. Ilyenkor a munkavállaló olyan, mint akinek élni sincs ereje.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

hunorti, 2015.05.28 20:00

..ellenőrizni a munkaidőt-szabadnapot-szabadságot-túlórát !!!..ha nem tartják be a munkáltatók ,irtózatos bírságokat kiszabni !!!!!!!!!!!!!!!4
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html