Az MNB adatai szerint a negyedik negyedévben az előzőhöz hasonló tendencia érvényesült: a tőketörlesztések továbbra is jelentősen meghaladták a folyósítások volumenét, ennek következtében tovább csökkent a lakosság hitelintézetekkel szemben fennálló tőketartozása. Ezt a folyamatot erősítette, hogy az előző negyedévhez képest megnövekedett az eladott követelések volumene is, 39,9 milliárdról 57,9 milliárd forintra.

A háztartásoknak folyósított hitelek összege a negyedik negyedévben 142,429 milliárd forintot tett ki, közel 20 milliárd forinttal alatta maradt az előző negyedévinek. A tőketörlesztések összege 232,703 milliárd forintot tett ki (ebből 46,3 milliárd előtörlesztés), mintegy 12 milliárd forinttal kisebb, mint az előző három hónapban. A lakosság tőketartozása a negyedik negyedévben 39,3 milliárd forinttal mérséklődött, és 2012 végén 6757,956 milliárd forintot tett ki. A mérséklődés ugyanakkor jóval kisebb összegű a harmadik negyedévinél (205,3 milliárd forint).

Az MNB szerint emögött két tényező hatása húzódik meg. Egyrészt a hitelleírások mértéke a késedelmes devizahitelek forintra váltását követően visszaállt a szokásos szintre, a harmadik negyedévi 23,5 milliárdról 2,7 milliárd forintra csökkent. (A hitelintézetek 2012 harmadik negyedévében hajtották végre a késedelmes devizahitelek forintra történő konverzióját az erre jogosultak körében, ami a fennálló követelés 25 százalékának kötelező elengedésével járt, emellett a hitelintézetek önkéntes alapon is hajtottak végre konverziót.) Másrészt az előző negyedév végéhez képest jelentősebb forintárfolyam-gyengülés volt, ami növelte a devizában (elsősorban svájci frankban) denominált lakossági hitelállományok forintértékét.

A tájékoztatóból kiderül: 2012 negyedik negyedévében folytatódott a háztartási hitelportfólió minőségének romlása: a 90 napon túli késedelmes hitelek aránya - a megelőző negyedévi devizahitel-konverzió pozitív hatása után - ismét emelkedett. 2012. december végén - szerződésenként nézve - a háztartási hitelek 16,3 százaléka haladta meg a 90 napon túli késedelmet, ami 0,5 százalékpontos növekedés az előző negyedévhez képest. Az átstrukturált hitelek esetében a 90 napon túli késedelemmel rendelkező állomány aránya 37,7 százalékot tett ki a vizsgált negyedév végén, ez szeptemberhez képest 5,2 százalékpontos bővülés.

A forint gyengülése a hitel-fedezet arány jelentős elmozdulását eredményezte 2012 negyedik negyedévében. A devizaalapú lakáshitelek esetében a 90 százalék feletti LTV (hitel-fedezet arány) kategóriába eső állomány aránya az előző negyedévhez képest 3,7 százalékponttal, 56,6 százalékra növekedett. A szabad felhasználású, devizaalapú jelzáloghitelek esetében hasonló növekedés volt megfigyelhető.

A háztartások forinthitel állományának növekménye tartalmazza a gyűjtőszámlahitelek folyósítását is. A tájékoztató szerint a gyűjtőszámlahitel-számlák száma 2012 végén 99 300 darab volt, a rögzítéshez kapcsolódó devizahitel állomány 914,1 milliárd forint, a gyűjtőszámlahitelek állománya 3,5 milliárd forint, a konstrukció kihasználtsága (az igénybevételre jogosult devizahitel állomány arányában) 30,8 százalék.