Heim: adósságcsökkentésre megéri felhasználni a nyugdíjpénzeket

A kormány stabilizációs intézkedéseinek részeként mintegy 200 milliárd forinttal növelik a költségvetés bevételeit, és a strukturális átalakításoknak köszönhetően mintegy 500 milliárd forinttal csökkentik a kiadásait - mondta Heim Péter, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. elnöke a Gazdasági Rádióban. Ugyanakkor nagyon jelentős inflációs nyomásra számít a világgazdaságban, ami a nagyon jó kormányzati gazdaságpolitikát is alááshatja.
NAPI, 2011. február 14. hétfő, 14:59
Fotó:

Heim Pétert egyes források esélyesnek mondják a Monetáris Tanács tagságára, ám a közgazdász a Gazdasági Rádió kérdésére határozottan megerősítette, hogy semmilyen pozíciót, így monetáris tanácsi tagságot sem kíván elvállalni.

Az elmúlt három hónapban végrehajtott 25-25-25 bázispontos kamatemelésről Heim Péter elmondta, hogy a Monetáris Tanácsnak nem volt más választása, mint a kamatemelés, még akkor is, ha ez a gazdasági növekedést gátolja. Magyarországon ugyanis jelentősek az inflációs veszélyek. Bár a maginfláció rendkívül alacsony, de ha mindig kiszedjük azokat a tételeket, amelyek emelkednek, így például az élelmiszer- és az olajárakat, akkor az infláció nem valós képet mutat, hiszen az emberek élelmiszer és benzin nélkül nem tudnak megélni. Az élelmiszer- és nyersanyagárak olyan nyomást jelentenek, hogy nagyon nehéz lesz azoknak a hatásaitól megvédeni a lakosságot.


A Századvég már tavaly is azt mondta, hogy 6 százalékig fel kell vinni az alapkamatot. A nemzetközi árviszonyokkal kapcsolatban Heim Péter nem optimista, a nagy adósságállományt, amelyet a fejlett világ összeszedett, inflációval lehet megoldani. A pénzbővítő politikának nagyon súlyos következményei lehetnek. Az amerikai jegybank várhatóan túl későn fog kamatot emelni, leghamarabb 2012-ben, holott ezt idén meg kellene lépni.


Az amerikai szigorítás elhalasztása és a kínai keresletbővülés tempója komoly lökést adhat a myersanyagáraknak és ha az ázsiai gazdaság is erős marad, akkor az nagyon komoly inflációs veszéllyel jár. Így hiába lesz nagyon jó a magyar gazdaságpolitika, a kamatcsökkentést nem tudják meglépni, és a forint is erősebb lesz, mint ami a gazdaság számára előnyös lenne.

A középosztály az adócsökkentéseknek köszönhetően a svájci frank 200 forint körüli árfolyamát már el tudja viselni, tehát a devizahitelesek nagy többségének a gondjai jelentősen enyhülnek.


A kormány reformelképzelései nagyjából 200 milliárdnyi extra bevételt és 500 milliárd forintnyi kiadáscsökkentést jelentenek a következő két-két és fél évben. Idén 50-80 milliárd forintnyi hatása lehet az intézkedéseknek, már csak azért is, mert például több mint 300 ezer rokkantnyugdíjast végigellenőrizni, ami sok időbe telik. Jövőre mintegy 250 milliárd forintnyi strukturális költségvetéshiány-csökkentésre lehet számítani. Az 500 milliárd forintnyi strukturális kiadácsökkentés rendkívül nehéz feladat, hiszen több embernek kell lennie a haszonélvezőnek, mint a károsultnak, vagyis széles társadalmi rétegeknek nem mehetnek neki.

A 200 milliárd forint bevételnövelésen belül az egyik lehetőség az egészségkárosító termékek, így például a kóla, az édesség vagy a hamburger adójának a növelése. Ebből mintegy 40-50 milliárd forint szedhető be. A másik lehetőség a Magyarországon átmenő teherforgalom megadóztatása, amiből ugyancsak több 10 milliárd forint, összesen mintegy 70 milliárd folyhat be ebből. A termék- vagy környezethasználati díjak növelése is egy lehetőség.


A kiadáscsökkentés része a rokkantellátás szigoratása, a közösségi közlekedés (MÁV, Volán, BKV) szerkezetátalakítása, a munkanélküli-ellátásnak a szigorítása, közmunkához kötése. Az önkormányzati rendszerben csökkenteni kell a kötelezően ellátandó feladatköröket, a kormánynak pedig meg kell engednie például az építményadó mértékének a növelését, a vagyoni jellegű adózást.

Az intézkedések jelentős része 2013 előtt nem tud megvalósulni, például a potyautasok kiszűrése elektronikus jegyrendszer nélkül lehetetlen, márpedig az a közbeszerzések miatt is több hónapos folyamat. Heim Péter egy ilyen beruházást bankkal finanszíroztatná meg, és a megtakarításból fizetné vissza a hitelt. Rendes pályáztatási rendszerben így a legjobb és legolcsóbb ajánlat nyerhet.

A gyógyszerkasszában hiába csökkent az ember, ha az ellátórendszerben nincs változás, vagyis az egész ellátórendszert kell átalakítani. A rokkantellátás szigorításával mintegy 100 milliárd forintot lehet megspórolni. A gyógyszerkasszánál azonnal megtakarítható mintegy 30 milliárd forint, ám csak akkor, ha az árképzésbe is belenyúlnak, mert például a generikus készítmények Magyarországon túlságosan drágák. A gyógyszerkassza megtakarítását pedig az ellátórendszerre kellene fordítani, miközben központosítani érdemes az egészségügy irányítását, mert például az energiafogyasztáson így rendkívül sok pénzt meg lehet spórolni.


A nyugdíjrendszer akkor lesz fenntartható, ha a demográfiai rendszert helyre tudjuk állítani. Egy-egy nyugdíjas kohorszba ugyanis jelenleg mintegy 130 ezer ember lép be, miközben legfeljebb 90 ezer gyermek születik. Erre két megoldás van: vagy több gyermek születik, vagy többen vándorolnak be. Éppen ezért a problémát a magánnyugdíj-pénztár rendszerének a fennmaradása sem oldotta volna meg.


A magyar rendszer egy egyszerű adóbérleti rendszer volt, "kiprivatizálták" a bevételt, ráadásul magas költségszint mellett működtek a pénztárak. A befektetéspolitikai módosítások sem segítettek, rángatták a törvényhozók a nyugdíjpénztárakat, ami további veszteséget okoztak a pénztáraknak. Megerősített önkéntes pénztári rendszerre ettől függetlenül szükség lesz Magyarországon, mint ahogy arra is, hogy az öngondoskodás természetes igénye legyen az embereknek. Ha a kormány adósságcsökkentésre használják fel a felhalmozott pénzt, akkor ez az áldozat megéri.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megalodon, 2011.02.14 15:17

Okos ez a Heim Úr, kár, hogy nem vállal poziciót (bár ez éppen az okosok jellemzője), viszont van rá esély, hogy tavasszal kidurran az olaj és élelmiszerpiaci lufi, bár sajnos korlátozott mértékben, mert az elmebeteg, pszichopata állat Bernanke nyomtatja a dollár, nem számít neki, hogy emiatt a közel kelet az al kaida kizárólagos tulajdona lesz és milliók halnak éhen, mert nem tudják a kaját megfizetni....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html