Helikopterrel vihetik a betegeket Nyíregyházára

Átadták a nyíregyházi Jósa András Oktatókórház gyermekgyógyászati tömbjének tetején kiépített helikopterleszállót, amelyet - rendkívüli helyzetben - éjszaka is használhatnak a mentőhelikopterek.
Szepesi Anita, 2017. június 7. szerda, 13:50
Fotó: Napi.hu

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár az átadón elmondta, a fejlesztés a 16,1 milliárd forint összértékű tömbkórház-beruházás "csúcsdísze", amelynek segítségével gyorsabbá és biztonságosabbá válik a betegellátás, a mentőhelikopterek fogadására alkalmas leszállópálya nélkül  ugyanis a sürgősségi osztály szakmai működése nem lett volna olyan minőségű és sebességű, mint más megyeszékhelyen - írta az MTI.

A mentőhelikopterek számára Debrecenben volt a legközelebbi leszállóhely, eddig a légimentők közvetlenül nem tudtak leszállni a megyei kórház területén. A helikopterek a közeli füves területen landoltak, innen a betegeket mentőautóval szállították a gyógyintézménybe - emlékeztetett Adorján Gusztáv, a négy tagkórházat tömörítő Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója.

Elmondta, az évente 40 ezer beteget ellátó sürgősségi betegellátó centrum, a mellette lévő gyermeksürgősségi osztály és traumatológia forgalma tette indokolttá a 400 négyzetméteres leszállóhely kiépítését, amelyet a legmodernebb fény- és biztonságtechnikai berendezéssel szereltek fel. A gyermekgyógyászati tömb tetején kialakított heliport döntően nappal fogadja majd a mentőhelikoptereket, de rendkívüli helyzet esetén az éjszakai leszállásnak sincs akadálya.

HOZZÁSZÓLÁSOK